NEOCLIS NEOCLEOUS, PIRAEUS BANKA BEOGRAD: Banke mogu da pomognu srpskoj privredi

Najveći rast nameravamo da ostvarimo u kreditiranju sektora malih i srednjih preduzeća. Tu vidimo mogućnosti za rast jer smo ustanovili da kompanije male i srednje veličine ne dobijaju dovoljno pažnje od strane banaka

Neoklis Neokleus

Neoklis Neokleus

Najvažniji zadatak za srpsku ekonomiju jeste da se naprave pravi koraci da privreda izađe iz krize i da se ostvari zdrav ekonomski rast. Da bi ostvarila taj rast, Srbija mora da ohrabri strane investitore, mora da smanji birokratiju, da pojednostavi administrativne procedure i da se bori protiv korupcije. To je neophodno da se uradi kako bi Srbija postala privlačna destinacija i kako bi iskoristila svoje glavne prednosti. A to su: poljoprivreda, infrastruktura, energetski sektor. Razvoj tih oblasti može da pomogne Srbiji da izađe iz krize. U svemu tome, bankarski sektor, uključujući i našu Pireus banku, imaće aktivnu ulogu – rekao je Neoklis Neokleus (Neoclis Neocleous), predsednik Izvršnog odbora i generalni direktor Pireus (Piraeus) banke Beograd, u intervjuu za Magazin Biznis, odgovarajući na naše pitanje kako srpska privreda i ekonomija posluju u ovoj godini – posmatrano iz ugla bankara.

U razgovoru za naš magazin, gospodin Neokleus ističe da je Pireus banka osmu godišnjicu poslovanja u Srbiji, koja je obeležena ovoga maja, dočekala sa značajnim rezultatima a da su očekivanja od narednog perioda još veća. Naime, matična Pireus banka postala je nedavno najveća banka u Grčkoj, dok je istoimena banka u Srbiji ove godine počela ostvarenje ambicioznog petogodišnjeg plana razvoja.

– Smatramo da smo svih ovih godina ostvarili značajne rezultate i da smo imali dobar razvoj. Pireus banka u Srbiji sada ima 42 filijale, oko 600 zaposlenih, razvila je sektor Pireus lizing i Pireus rent, imamo na desetine hiljada klijenata, plasirali smo srpskoj privredi oko 600 miliona evra kredita, uključujući i sredstva koja su došla iz naše londonske filijale, a na računima imamo depozite u vrednosti od oko 300 miliona evra. Sada, posle četiri godine krize, mi dalje razvijamo banku i imamo petogodišnji plan rasta sa kojim smo startovali ove godine. Uprkos krizi koja je uticala na naše poslovanje, mi uspešno poslujemo i zadovoljni smo postignutim. Da nije bilo krize, naši rezultati bili bi još bolji – kaže Neoklis Neokleus.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

 • FIAT TALENT POOL PROGRAM: Šansa za mlade inženjere
 • DODELJENO 12 PRESTIŽNIH MBA STIPENDIJA USPEŠNIM SRPSKIM MENADŽERIMA: Stipendije za najbolje
 • PRIVREDNA KOMORA SRBIJE ZA SUŠTINSKE REFORME: Sistemsko rešavanje urgentnih problema
 • UNIKA OSIGURANJE OSTVARUJE CILJEVE POSTAVLJENE DO 2020. GODINE: Dobar start u 2013. i dinamičan rast
 • BRITISH AMERICAN TOBACCO: KAKO BI IZGLEDAO SVET BEZ LEGALNE DUVANSKE INDUSTRIJE: U svetu nelegalno prodato 600 milijardi cigareta u 2012.
 • DIRK OLIN, EKSPERT U OBLASTI DRUŠTVENO ODGOVORNOG POSLOVANJA, GOSTOVAO U BEOGRADU: Sunce najbolje dezinfikuje
 • XYZ PREMIUM FASHION STORE: Modno veče za pristupačni luksuz
 • KOMERCIJALNO TRŽIŠTE NEKRETNINA U BEOGRADU I REGIONU: Oporavak uvek dolazi posle krize
 • FILIP KOTLER, DŽON BOVEN, DŽEJMS MEJKENS: MARKETING U UGOSTITELJSTVU, HOTELIJERSTVU I TURIZMU (15): Definišite moć klijenata
 • PITER F. DRAKER: DRAKER IZ DANA U DAN (5): Uživanje u poslu
 • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. jula 2013.
Podelite ovaj tekst: