ISKOSA GLEDANO: Pitam, dakle, mislim

Šta su to tačno strukturne reforme? A šta je to racionalizacija državne uprave? Zašto plaćamo porez na imovinu? A zašto porez na korišćenje građevinskog zemljišta? Može li štednja biti štetna? Pa, u situaciji kad svi štede čak i glupa, kako upozoravaju neki razumni ekonomisti? Zašto se stranim investitorima umiljavamo niskim porezom na dohodak? Koliko bismo zaposlenih imali da investitore nismo potkupljivali sa 10.000 evra po radnom mestu?

Piše: Ruža Ćirković

Piše: Ruža Ćirković

Nikada mi ovako glupa pitanja ne bismo ni postavljali, taman posla, da nam se glupi odgovori nisu nametnuli sami. Jedina strukturna reforma koja svakom članu svake vlade u Nemanjinoj u poslednjih 13 godina iz prve pada na pamet je da treba izmeniti Zakon o radu tako da radnika možeš otpustiti pre nego što si ga i zaposlio. Po mogućstvu bez otpremnine, a svakako bez plaćenih doprinosa. Zašto je to dobro, najbolje je znao objasniti prvi petooktobarski ministar rada, inače sam poznat kao veliki radnik.

Jedina racionalizacija državne uprave koja je poslednjih 13 godina uspešno sprovedena u Srbiji, ali sa tužnim posledicama, partijska je racionalizacija. Ona je sprovođena pod firmom tihe lustracije i agresivnog podmlađivanja po modelu: što je dobro za stranku na vlasti, to je i racionalno. I, oh cinizma, moderno. Mi smo novinari imali priliku da se više puta uverimo. Ta lustrirana, mlada i moderna državna uprava, pojma nema šta se dešava u svetu oko nas. A i ne zanima je. Sem onoga što joj kao poruka-preporuka stigne iz takozvane međunarodne zajednice, moćnog finansijera i edukatora te državne uprave. Evo kladim se, oni pojma nemaju, a i ne zanima ih jer im i ne koristi, šta se dešava na tržištu čelika, kuda ide tržište automobila ili koja je nova poslovna strategija firme Valeant, one što je odustala od kupovine nekad zemunskog farmaceutskog diva, danas partijske olupine firme Galenika. Naš problem i nije toliko što je njih toliko mnogo, koliko nam je problem što su toliko beskorisni.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

 • FIAT TALENT POOL PROGRAM: Šansa za mlade inženjere
 • DODELJENO 12 PRESTIŽNIH MBA STIPENDIJA USPEŠNIM SRPSKIM MENADŽERIMA: Stipendije za najbolje
 • PRIVREDNA KOMORA SRBIJE ZA SUŠTINSKE REFORME: Sistemsko rešavanje urgentnih problema
 • UNIKA OSIGURANJE OSTVARUJE CILJEVE POSTAVLJENE DO 2020. GODINE: Dobar start u 2013. i dinamičan rast
 • BRITISH AMERICAN TOBACCO: KAKO BI IZGLEDAO SVET BEZ LEGALNE DUVANSKE INDUSTRIJE: U svetu nelegalno prodato 600 milijardi cigareta u 2012.
 • DIRK OLIN, EKSPERT U OBLASTI DRUŠTVENO ODGOVORNOG POSLOVANJA, GOSTOVAO U BEOGRADU: Sunce najbolje dezinfikuje
 • XYZ PREMIUM FASHION STORE: Modno veče za pristupačni luksuz
 • KOMERCIJALNO TRŽIŠTE NEKRETNINA U BEOGRADU I REGIONU: Oporavak uvek dolazi posle krize
 • FILIP KOTLER, DŽON BOVEN, DŽEJMS MEJKENS: MARKETING U UGOSTITELJSTVU, HOTELIJERSTVU I TURIZMU (15): Definišite moć klijenata
 • PITER F. DRAKER: DRAKER IZ DANA U DAN (5): Uživanje u poslu
 • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. jula 2013.
Podelite ovaj tekst: