МОМЦИ СA АСФАЛТА: Прославиле их јагоде, коприва и парадајз

У Ваљевској Каменици екипа младих, факултетски образованих људи из Београда, Куршумлије и Бора гаји воће, поврће, бере коприву. Фирма је добила име Органела, јер све производе по принципу органског, односно како су сами назвали концепт „шта роди роди“! Ови млади људи доказују да се на селу и од пољопривреде може живети

Поље јагода, као у песми Битлса

Почетком маја, када смо разговарали са Павлом Ђорђевићем (30), покретачем зелене оазе у Ваљевској Каменици и бренда Органела, завршавао је селидбу. До овог пролећа живео је на релацији Београд – имање које је купио 2017. године. Боравио је најпре повремено, онда викендима, па по неколико месеци. Адреса „овде и тамо“, са широким осмехом каже на почетку разговора за Економетар, коначно постаје она сеоска!

– Од сутра сам стално на имању!

Ништа чудно, помислили би многи – један од примера повратка на дедовину. Али, разлога за чуђење у причи о Органели и те како има, јер Павлова породица уопште не потиче из овог дела Србије, баш као што нису ни други млади које је привукла његова пословна идеја.

У почетку је Павле Ђорђевић, агроном по струци и рођени Београђанин, са двојицом другара: Милошем Јовићем, колегом са факултета, и Предрагом Миловановићем, архитектом, у Ваљевској Каменици тражио предах од градске вреве. Радили су без великих амбиција. Временом су се прикључивали и нови чланови – пријатељи, па је до тада запарложено имање почело да добија обрисе успешног газдинства; све базирано на органској производњи.

Ипак, додаје Павле, највише захваљујући јагодама, коприви и парадајзу, стекли су сталне купце и постали препознатљиво локално газдинство на београдском тржишту.

У међувремену, Предраг је изашао из екипе те данас Органелу чине, осим Павла и Милоша, Теодора Тасић, по обрaзовању архитекта, Марија Павићевић, кувар, а ове године придружили су се Дарко Шијакинић, власник дипломе из области гастрономије, и Никола Свилановић, задужен за област ИТ.

Типично градско дете, Павле признаје да је одувек волео природу и веровао да се у Србији може развити успешна пољопривредно-пословна идеја. Због имања које је нашао и купио преко огласа на интернету, напустио је крајем 2019. године стални посао и занемарио докторске студије.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • ИЗБОР НАЈБОЉИХ ПРИМЕРА ПРОЈЕКТНЕ НАСТАВЕ ИЗ ИНФОРМАТИКЕ И РАЧУНАРСТВА У ОВОЈ ШКОЛСКОЈ ГОДИНИ: Пријави се на конкурс ПКС и Фондације Петља – „Програмирај свој успех“
  • САВРЕМЕНА ТЕХНОЛОШКА РЕШЕЊА У СЛУЖБИ ПРИВРЕДЕ И ГРАЂАНА: Подршка малим и средњим предузећима долази из јавног и приватног сектора
  • Следећи број Економетра излази 6. јула 2021.
Podelite ovaj tekst: