ПРОИЗВОДЊА И ПРЕРАДА ЛЕКОВИТОГ БИЉА ОСВАЈА ПРЕДУЗЕТНИКЕ: Подно Ртња злате се поља за органску козметику

Породица Милосављевић из Београда, Катарина и Слободан са три кћерке Ивоном, Калином и Петром, живи на релацији Београд – село Јабланица, општина Бољевац. Одолевају свим изазовима предузетништва и бављења органском производњом, гаје лековито биље и праве природне органске препарате „Ројал балм“ (Royal balm)

Предузетници: Слободан и Катарина

Променљив мај ове године петочлана породица Милосављевић провела је више него што је планирала у Београду. Када је киша, не може се ући у поља под засадима лековитог биља које узгајају у атару села Јабланица, у општини Бољевац. Уназад седам година, на имању које су купили гаје смиље, лаванду, хајдучку траву, жалфију, изоп (милодух) чубар… Од њих Катарина, по својим рецептурама, прави природну, органску козметику.

Живот на две адресе, између којих је 200 километара, није лак – признаје наша саговорница. Од првобитне одлуке да заувек напусте град одговорила их је искључиво потреба три кћерке Ивоне (12), Калине (8) и Петре (4) за школовањем и ваннаставним активностима.

– Пуно смо размишљали. У селу је школа буквално поред нас. Аутобус свакога дана вози ђаке виших разреда у Бољевац, али шта после? Избор средњих школа је ограничен. Старије девојчице тренирају карате и јако су успешне. Скоро сваки викенд возимо их на такмичења, што не бисмо могли из Јабланице, описује Катарина како су у пословне планове уклопили потребе деце.

Са две цурице су кренули у потрагу за имањем, по читавој Србији. Петра се родила док су увелико брали цветове. Није било лако наћи најбоље идеално место са условима за гајeње смиља и других биљака које Катарина као фитотерапеут користи за израду козметичких препарата.

Љубав према мелемима открила је још као тинејџерка када је правила „кремице“ за себе и другарице. Каже да је посвећеност и интересовање према биљу наследила од баке која је у дворишту на београдском Ђерму сејала „здраву“ башту и свако јутро пила чај од кантариона.

Озбиљније пословне кораке направила је, међутим, тек када је напустила канцеларијски посао и нашла се у ситуацији да нико од произвођача и откупљивача није хтео да јој прода суво смиље.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • ИЗБОР НАЈБОЉИХ ПРИМЕРА ПРОЈЕКТНЕ НАСТАВЕ ИЗ ИНФОРМАТИКЕ И РАЧУНАРСТВА У ОВОЈ ШКОЛСКОЈ ГОДИНИ: Пријави се на конкурс ПКС и Фондације Петља – „Програмирај свој успех“
  • САВРЕМЕНА ТЕХНОЛОШКА РЕШЕЊА У СЛУЖБИ ПРИВРЕДЕ И ГРАЂАНА: Подршка малим и средњим предузећима долази из јавног и приватног сектора
  • Следећи број Економетра излази 6. јула 2021.
Podelite ovaj tekst: