Мозаик

Полт: Помоћ страним инвеститорима

mozaikУ обраћању представницима компанија-чланица Америчке коморе (18. октобра), амбасадор САД у Београду Мајкл Полт и председник коморе Еуђенио Сидоли сложили су се да постојећи страни инвеститори морају у Србији добити све услуге које су им потребне. Брига власти о инвеститорима је кључна за даља страна улагања, указали су Полт и Сидоли и навели да подржавају Нацрт закона о страним улагањима, који предвиђа да власти сагледају потребе и свакодневне проблеме са којима су у пословању суочене компаније које су већ ушле на српско тржиште. У разговору са представницима фирми-чланица коморе, Полт је као пример бриге коју би држава требало да пружи страним инвеститорима навео изградњу железничке пруге која је потребна компанији Ју ес стил. “То је мала цена за допринос који ова компанија даје”, казао је амерички амбасадор. Набрајајући активности које стоје пред Србијом у наредном периоду, Полт је навео да народ најпре треба да одлучи да ли жели демократску владу која ће спровести реформе до краја, а затим да нови парламент треба да ратификује споразуме о статусу војних снага (SOFA) и о оружју за масовно уништење, који су склопљени са САД. “Пуна, брза и неограничена приватизација финансијских институција и предузећа у државном власништву, укључујући НИС, Јат и РТБ Бор, мора напредовати. Ово подразумева активну употребу опције стечаја”, рекао је Полт.

Телеком први

Агенција за привредне регистре је до сада регистровала 86.000 активних привредних субјеката и 180.000 предузетника. У току ове године регистровано је око девет хиљада нових фирми, изјавио је Драгиша Околишанов, директор Агенције за привредне регистре, на промоцији (18. октобра) публикације Бизнис Топ коју издаје часопис Бизнис и финансије. Он је за наредну годину најавио скраћење рокова за регистрацију, издавање пореског (ПИБ) броја и отварање рачуна у банци и обављање тих послова на једном шалтеру.

Према речима Јасне Матић, директорке Агенције за страна улагања и промоцију извоза Србије (SIEPA) учешће наших привредника на сајмовима у иностранству важно је због повећања извоза, а домаће фирме се добро припремају за освајање нових тржишта о чему сведоче извозни резултати.

Према подацима из завршних рачуна за прошлу годину, привреда Србије је у 2005. забележила губитак од 33,2 милијарде динара док укупни приходи премашују 3,8 билиона динара. Добит првих сто предузећа на листи износи 950 милиона евра, при чему Телеком Србија заузима прву позицију, док је по величини капитала прва Електропривреда Србије. Капитал првих сто највећих износи 19 милијарди евра, док губици првих сто достижу око 500 милиона евра, уз напомену да је у рачуницама коришћена вредност евра од 85,5 динара, што је била вредност ове валуте у децембру 2005. Последњег дана прошле године у стечају је било укупно 1.186 предузећа са 11.334 радника. У односу на резултате из 2004. године, број радника који су запослени у предузећима у стечају смањен је за 42,7 процената. Предузећа у стечају забележила су укупан губитак од преко 10 милијарди динара, па у укупним губицима привреде учествују са 31,1 одсто, наводи се у публикацији Бизнис Топ.

Huntsworth купио Мmd

Једна од највећих светских PR компанија Хантсворт (Huntsworth PLC), котирана на Лондонској берзи, склопила је уговор о куповини Мmd групе, водеће консултантске агенције за корпоративне комуникације и односе са јавношћу у централној и источној Европи.

Као део поступно развијане мреже коју чине 180 консултаната у 18 земаља, Мmd је присутан у Србији од 2002. године. Агенција је специјализована за корпоративне комуникације и односе са јавношћу. Мmd из своје канцеларије у Београду на територији Србије заступа клијенте као што су Теленор, Холцим, Visa International, Henkel, Erste Bank, Discovery Network Europe и друге.

Аквизиција подразумева да ће Мmd задржати свој бренд идентитет и представља значајан корак у стратешком развоју Huntsworth групе широм Европе. Иницијална уговорена цена је 12 милиона фунти. Даље одложене исплате могу бити извршене током 2007, 2008 и 2009. године, у зависности од великог броја критеријума.

Алистер Меклиш (Alistair McLeish), председник Мmd групе, поводом ове аквизиције прокоментарисао је да је необично да приватна компанија, као Мmd буде развијена до ове величине, а да се ослања само на једног акционара. „Пошто настављамо да ширимо пословање, једино природно решење је било да тежимо да постанемо део веће организације и веома смо задовољни што ћемо постати део Huntsworth групе. Важно је да задржимо исти стил пословања и да наши запослени функционишу као један тим у свих 18 канцеларија. Из досадашње сарадње са Питером Чедлингтоном (Peter Chadlington) и посматрајући начин на који је он развио Huntsworth групу, сматрам да нисмо могли да пронађемо боље решење за наш тим и наше клијенте.”

Динарски кеш кредити из ХВБ

ХВБ банка од 18. октобра одобрава динарске кеш кредите без девизне клаузуле и без укључивања у обрачун коефицијента раста цена на мало. Ефективна каматна стопа износи 28,94 одсто на годишњем нивоу, а висина кредита који се одобравају са роком отплате од једне до три године креће се од 50.000 до 800.000 динара, уз депозит од 20 одсто.

На пример, за кредит од 160.000 динара на 36 месеци отплате, полаже се депозит од 32.000 динара, месечна рата ће износити 6.217 динара, а најнижи износ месечне зараде је 21.000 динара. Административни трошкови банке су 3.200 динара.

Центавијом јефтиније по „Југи“

Центавиа, прва регионална авио-компанија која ради по лоу кост (low-cost) принципима, увела је од 25. октобра редовни чартер саобраћај из Београда до Подгорице и Загреба. Центавиа ће из Београда летети три пута недељно за Подгорицу – понедељком, средом и петком, и то два пута дневно, док ће за Загреб истим данима имати по један лет. Цена карте на тим дестинацијама износиће од девет па до 79 евра, што ће зависити од попуњености авиона и момента у коме путник купује карту. Сви који резервишу карту неколико недеља унапред моћи ће да лете знатно јефтиније. У првом периоду важиће конвенционални метод наплаћивања (преко банке или поште), али ће се убрзо прећи на електронско плаћање. Резервација и продаја карата обавља се преко кол центра компаније 011 – 333-26-66. Путници ће карте моћи да купе и директно на шалтеру компаније на Аеродрому “Никола Тесла” и преко туристичких агенција у земљи и окружењу са којима Центавиа сарађује. У наведене цене није урачуната аеродромска такса као ни храна и пиће у авиону. Осим ових дестинација, Центавиа већ средином новембра планира да уведе нове линије. У току су преговори са властима у Немачкој, Швајцарској, Италији, Аустрији, Мађарској и Словенији.

За последња три месеца, колико Центавиа саобраћа, превезено је 16.000 путника на 220 летова. Прошлог лета обављан је искључиво чартер саобраћај, односно превоз путника који су летовали у аранжманима туристичких агенција, превоз спортиста и представника спортских удружења.

McCann Ericksonu специјална награда

На међународном фестивалу “Голден драм” (Златни добош) у Порторожу, агенција McCann Erickson је освојила специјалну награду у категорији филм и промо. Међународни жири састављен од еминентних стручњака у овој области, којим је председавао Џон Палант, једно од најпознатијих светских имена маркетинга, специјалну награду је доделио за спот под називом „Инспирисао Небојша, покрао МТВ” који је рађен за МТВ Адрија.
При уручењу награде, Џон Палант је изјавио да су ову специјалну награду доделили одушевљени храброшћу и свежином израза спота. Јер, спот “Инспирисао Небојша, покрао МТВ“ урађен је на једноставан начин, поштујући локално окружење и излазећи на светску сцену на храбар, директан и један потпуно нови начин.
Фестивал “Голден дрaм” окупља најкреативније агенције из региона тзв. нове Европе где се Агенције такмиче за престижне награде и награду Агенција године. Поред овога, Фестивал је значајан и зато што се на њему добијају поени за улазак у „GUNN report”, листу најуспешнијих реклама у години, на светском нивоу.

На кафу са “визом”

Visa International је открила јавности четири нова високотехнолошка унапређења која обећавају да ће плаћања картицама учинити бржим и сигурнијим и помоћи Србији да се развија у правцу “безготовинског” друштва.
Говорећи на конференцији за новинаре у Београду, Жан-Марк Тонти, регионални менаџер компаније Visa у Србији, најавио је демонстрације кредитних и дебитних картица које ће бити доступне у наредним годинама.
Достигнута брза унапређења у технологији израде електронских чипова, уз побољшане системе личних информација и сигурности, ускоро ће се комбиновати са могућношћу бежичне комуникације у “бесконтактној” “виза” картици – омогућавајући комуникацију картице и платне станице без стварног провлачења картице кроз уређај за очитавање. На пример, плаћање путарине и куповина горива било би тренутно, при чему би међународно признат статус прихватања “виза” картице чинио да путовање буде брже и лакше.
Познат као Visa GlobalPlatform, овај систем ће путницима омогућити да користе услуге аутобуса, воза и метроа употребом “виза” картице где год да путују. Ово је већ могуће са московском “социјалном” картицом.
Нове технологије израде електронских чипова омогућују да се Visa GlobalPlatform прошири, како би обухватила и најважније личне податке, као што је здравствена евиденција, информације о возном парку, са појединостима о километражи и трошковима, и учиниће да пословно путовање буде ефикасније и да се лакше организује.
Развија се и систем плаћања мобилним телефоном “Verified by Visa”, који ће омогућити тренутна плаћања и приступ информацијама о банковном рачуну путем мобилних телефона, што се тренутно тестира у Русији.
“Све ове узбудљиве нове технологије развијене су да би задовољиле потребе једног мобилнијег света. У будућности ће клијенти моћи да плаћају све, од шољице кафе до новина, карте за воз или одмор – брзо и безбедно,” напоменуо је Тонти.

Communis против Голијата

На једном од водећих европских фестивала рекламног бизниса, фестивалу „Голден драм” који је одржан од 1. до 6. октобра у Порторожу, агенција Communis из Београда добила је две бронзане награде, за два огласа – Мерцедес и Панона. У тој категорији било је преко 650 радова, и ни једна друга агенција из Србије није ни ушла у финале, па је успех тим већи.
Директор агенције Communis, Иван Станковић, у оквиру званичног фестивалског програма одржао је и предавање „Како преживети глобализацију”.
– Водећи светски оглашивачи воле да раде са истом агенцијом у свим земљама света. Остале агенције, које не припадају светским мрежама, тако долазе у неравноправан положај. Ми хоћемо да докажемо да и Давид може да победи Голијата, јер нека агенција у рецимо Америци или Енглеској не може боље од нас самих да познаје мала, локална тржишта као што је наше – рекао је Иван Станковић.

Теленор уложио 15,3 милиона евра

Телекомуникациона компанија Теленор инвестирала је у октобру 15,3 милиона евра у проширење и побољшање мреже мобилне телефоније на територији Србије. Уговор о набавци нове опреме, вредне 14 милиона евра, потписали су генерални директор Теленора у Србији Стајн Ерик Вилан и генерални директор компаније Ериксон Бо Андерсон. Сарадња са Ериксоном је само први корак у стратегији дугорочног инвестирања компаније Теленор у српско тржиште.
Топ менаџмент Теленора одржао је 19. октобра “неформални сусрет” са уредницима и новинарима београдских медија у новим просторијама у Ерпорт сити центру, на Новом Београду и, како су истакли, спремни су за оштру конкуренцију на српском тржишту.
Према речима Стајнa Ерика Велана, генералног директора Теленора за Србију, циљ је да се изгради сасвим нова компанија у којој ће посао наћи бар још стотинак новозапослених. Ојстен Микелсен, извршни технички директор, рекао је да су у току припреме за ширење мреже, а у даљој перспективи у плану је тешња сарадња са истраживачком лабораторијом у Норвешкој која тренутно ради на 4Г технологији.

Убудуће – Eurobank EFG Штедионица

Од 20. октобра ове године Национална штедионица послује под новим именом – Eurobank EFG Штедионица а.д. Београд, саопштио је на конференцији за новинаре, уприличеној поводом званичног окончања правног припајања Националне штедионице Eurobank EFG, генерални директор те банке Ставрос Јоану. Како је најављено, у првом кварталу наредне године биће окончана и процедура око промене визуелног идентитета Националне штедионице.
– Окончањем процеса правног припајања Националне штедионице, коју смо купили у марту ове године, практично смо постали трећа банка у Србији по пословној мрежи са 100 експозитура и четири пословна центра. У септембру смо извршили докапитализацију од 50 милиона евра, а почетком наредне године планирамо нову у вредности од 25 милиона евра. Eurobank EFG је до сада у Србију инвестирала преко 300 милиона евра, што најбоље говори о томе колико верујемо у тржиште Србије – нагласио је Јоану. Коментаришући девизни курс динара, Јоану је за Економетар изјавио да се јак динар прошлих месеци одржава само захваљујући великим девизним резервама. „То није реална вредност српске валуте, већ би равнотежни курс требало да износи око 88 динара за евро. Очекујем да ће се таква вредност динара и показати до краја ове године, после избора“, рекао је Јоану.
Мирослав Пивић, заменик извршног директора у Eurobank EFG, најавио је да ће и ова банка средином новембра почети да одобрава динарске потрошачке кредите без девизне клаузуле, а што се тиче исплате старе девизне штедње то остаје обавеза Eurobank EFG Штедионице. Убудуће ће „стара штедња“ бити исплаћивана у свим експозитурама у Србији.

Изворска Zlatibo2r вода

Жиг “Здрава храна – зелена јабука” додељен је новом производу на нашем тржишту, природној изворској води – Zlatibo2r вода. Ова вода се црпи из дубине од 80 метара, у окружењу где у пречнику од 50 км не постоји никаква потенцијална опасност од контаминације.
Удаљеност изворишта од фабрике је 250 метара а вода се пре пуњења механички филтрира. Специјални поступак флаширања Zlatibo2r воде, омогућава одржавање природног састава воде. Потрошач има привилегију да конзумира природну изворску воду, као са извора.
Светски тренд у производњи прехрамбених производа и природних минералних вода јесте додавање кисеоника у производе. Овој природној изворској води није потребно додавати кисеоник накнадно, јер га већ у свом саставу има у оптималној количини (око 10 мг/л). Тиме је Zlatibo2r вода позиционирана на тржишту као једина са садржајем кисеоника а да је, притом, кисеоник у свом изворном облику.
Фабрика је свечано пуштена у рад крајем јуна ове године. Вредност укупне инвестиције је 10 милиона евра, а капацитет производње 10.000 литара на сат.

Podelite ovaj tekst: