Спремање бренда уживо

На крају манифестације организатор поделио грађанима две тоне масти и 300 килограма дуван-чварака

cvarciВаљево и Србија на Михољдан, 12. октобра, добили су још једну особену туристичко-привредну манифестацију. У граду на Колубари одржан је први фестивал дуван-чварака, националног специјалитета који се по оригиналној рецептури припрема од свињског меса.

Иницијатор и организатор фестивала овдашњи месар Славан Баточанин, пажњу шире јавности скренуо је прошле године када је у Заводу за заштиту интелектуалне својине добио сертификат у којем је уписан као власник жига, односно бренда дуван-чварака. На његов позив одазвало се 15 најугледнијих ваљевских месара који су потпалили 12 огромних казана у којима се “крчкало” близу четири тоне меса. Велики број Ваљеваца и њихових гостију тако су били у прилици да уживо посматрају справљање овог деликатеса по рецептури старој око 200 година. Дуван-чварци су, заправо, изум ваљевских месара, и колико нам је познато, на овакав начин не припремају се нигде на планети. Много је тајни док се на трпезу не сервира овај, како је назван, “дуван од којег се не кашље” а једна од њих је и у јачини ватре, мешању и кувању које траје од шест до осам сати. После тога долази пржење а затим још једно мајсторско умеће, а то је цеђење кроз ланену тканину када се масноћа из чварака ослобађа до оптималне мере. Иначе, цео процес припремања овог специјалитета био је под надзором ветеринарске и санитарне инспекције.

Генерална проба

И поред велике пљачке у својој радњи само недељу дана пре одржавања фестивала, када су му, још увек непознати, крадљивци однели сухомеснате производе у вредности око 300.000 динара, Славан Баточанин није се поколебао већ је, напротив, додао “гас”.
– Било је проблема и са такозваном спонзорском подршком. Другима је требало да “цртам” шта хоћу, па чак и онима који ни једно предјело нису могли да почну без чварака, а било је и вређања и игнорисања. Међутим, када сам видео да се на дан фестивала појавило више од 3.000 људи, било ми је јасно да је идеја успела. Тачније, све сам доживео као генералну пробу једне манифестације која наредне године треба да прерасте у прворазредни догађај. Прављење било ког бренда аутори држе у највећој тајности, али ми смо заиграли на карту транспарентности и то никоме од мојих колега месара није сметало. Дуван-чварак није само специјалитет, већ “чудо невиђено” и ми који смо његови творци коначно желимо да га учинимо видљивим пред целим светом – поручује Баточанин.

– Ја сам презадовољан одзивом ваљевских колега који су пришли овом послу са пуно озбиљности и разумевања за знатижељне суграђане и њихове госте. Максимално су се потрудили да направе што боље чварке што им је пошло за руком без обзира на то што су то радили на јавној позорници. Једноставно, први фестивал је успео и наредног Михољдана очекујем да нам се придруже месари из свих крајева Србије – каже Славан Баточанин, иницијатор и организатор првог фестивала у који се са општинског нивоа укључила Културно-просветна заједница Ваљева.

По одлуци организатора, на крају фестивала, наравно после претходног густирања, око две тоне масти и 300 килограма дуван-чварака подељено је Ваљевцима и њиховим гостима. Цео овај догађај пратио је богат културно-забавни програм.

Д. Бошков

Podelite ovaj tekst: