NAJLEPŠE ŽELJE – 90 GODINA PRAVE ČOKOLADE: Čokoladno carstvo

Prošla, 2011. godina je po postignutim rezultatima bila rekordna za Štark. Ostvaren je najveći prihod u istoriji kompanije kada se posmatra vrednosna prodaja na tržištima

Kompanija Soko Štark ove 2012. godine slavi pravi jubilej – 90 godina od nastanka svoje prve čokolade. Tim povodom, ova kompanija je 29. marta otvorila vrata svog čokoladnog carstva za predstavnike medija koji su se upoznali sa nekima od tajni pravljenja čokolade stare skoro jedan vek.

Priča o čuvenoj Štark čokoladi datira od 1922. godine kada je Danijel S. Pesmažu, francuski oficir i povratnik sa Solunskog fronta, u Zemunu osnovao firmu koja se bavila uvozom čokoladnih proizvoda, čija je prva čokolada dobila ime „Roda”. Pesmažuovu fabriku kasnije preuzima majstor Franja Vaja, Vrščanin mađarskog porekla, pod čijim vođstvom ona opstaje čak i u veoma teškim vremenima okupacije.

Po završetku rata 1945. godine, fabrika je nacionalizovana i nazvana „Nada Štark” u znak sećanja na ženu narodnog heroja, bombondžijsku radnicu iz Osijeka. Od tada, s obzirom na svoju dugu i zanimljivu istoriju fabrika Štark gaji vrednosti kojima je i zadobila naklonost potrošača: tradicija, poverenje, nepromenjen kvalitet i širok asortiman proizvoda sa prepoznatljivim logom.

Opširnije u štampanom izdanju

Podelite ovaj tekst: