BOGDAN LISOVOLIK, MMF: Novu vladu čekaju: rebalans, smanjenje javnog duga i strukturne reforme

U kratkom roku treba uraditi rebalans budžeta koji će omogućiti postizanje ciljanog deficita u 2012. godini, kao i ograničavanje dodatnog zaduživanja države. Drugo, potrebno je da se donese kredibilan program fiskalnog prilagođavanja kojim bi se javni dug vratio u održive okvire. Treće, trebalo bi primeniti i veliku strukturnu reformu u cilju pokretanja ekonomskog rasta

Bogdan Lisovolik

Ekonomski pokazatelji u prva dva meseca ove godine lošiji su nego što je bilo ko to mogao da predvidi pre samo nekoliko nedelja. Neke od tih slabosti bile su samo privremene zbog nepovoljnih vremenskih uslova u februaru. Shodno tome, budžetski prihodi su bili manji nego što se očekivalo. Ovim rečima Bogdan Lisovolik, stalni predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda u Beogradu, počinje razgovor za Magazin Biznis.

– Da bi se taj problem rešio neophodna je veoma čvrsta kontrola javne potrošnje, veći napori prilikom prikupljanja poreza, ali i neporeskih prihoda, kao što su na primer dividende javnih preduzeća. Neophodno je držati budžet pod kontrolom kako bi se održalo poverenje investitora.

• U pismu s preporukama dali ste neke sugestije Srbiji. Naša vlada je nedavno donela mere pomoću kojih će sačuvati 15,7 milijardi dinara. Da li je to dovoljno da minus u budžetu održi u zakonskim okvirima? Fiskalni savet, na primer, smatra da to nije dovoljno.

– Mere koje su donete krajem marta su korak u dobrom pravcu. Ali ne i dovoljne s obzirom na veličinu budžetskog deficita. Delimo mišljenje Fiskalnog saveta da primena nekih od tih mera nosi rizike. Zato mislimo da štednja neće biti realizovana u punom obimu.

Opširnije u štampanom izdanju

Podelite ovaj tekst: