Унапређење трговине са Белорусијом

Резултати билатералне привредне сарадње потврђују оправданост потписивања Споразума о слободној трговини. У наредних неколико година спољнотрговинска размена могла би да достигне пола милијарде долара, рекао је Милош Бугарин, председник ПКС, на Пословном савету Србије и Белорусије

belorusijaУкупна билатерална трговинска размена Србије и Белорусије за једанаест месеци претходне године износила је 149,4 милиона долара, што представља раст од 40 одсто у односу на исти период претходне године. Наш извоз бележи раст од 27,4 одсто, или номинално 46,6 милиона долара. Увоз је реализован у висини од 102,7 милиона долара, што је раст од 47 процената. Покривеност увоза извозом је 45 одсто. Белорусија је 28. трговински партнер Србије у укупном извозу, а 33. у увозу.

Милош Бугарин, председник Привредне коморе Србије, на Пословном савету за сарадњу Србије и Белорусије, одржаном 17. јануара у Привредној комори Србије, нагласио је податке о извозу и увозу различито номенклатурисаних роба, који иду у прилог значају потписивања Споразума о слободној трговини, како у квантитативном повећању тако и у квалитативном ширењу листа роба у размени.

– Пре потписивања Споразума извозили смо 144, сада више од 300 различитих производа, док смо увозили само 330, а данас 475 различито тарифираних производа, рекао је Милош Бугарин.

Опширније у штампаном издању

Podelite ovaj tekst: