НАША ТЕМА: Најтраженији кредити за ликвидност

Привредницима су најпотребнија средства за ликвидност и обртни капитал, па ће кредити са субвенционисаном каматом до 5,45 одсто годишње многима помоћи да наставе пословање. Као што је најављено, преко банака би привреда требало да добије око 1,2 милијарде евра повољних кредита

najtrazeniji-kreditiСектор малих и средњих предузећа (МСП) у Србији чини око 300.000 предузећа и радњи, док великих предузећа има 953. Рачуница показује да МСП представљају око 90 одсто свих привредних субјеката у земљи. И ове, као и претходних неколико година, један од највећих проблема је што нема довољно повољних извора финансирања за обртна средства предузећа и за ликвидност. У настојању да помогне привреди, Влада Србије је 15. маја усвојила Уредбу о субвенционисању банкарских камата. Уредбом је предвиђено одобравање кредита за ликвидност, обртна средства и рефинансирање, с тим што банке за рефинансирање могу да пласирају највише до 15 одсто укупно одобрених кредита. Захваљујући овој уредби, банке су предузећима понудиле кредите са каматама до 5,45 одсто годишње, на отплату до 18 месеци, у шта је укључен и грејс период до шест месеци. Преко банака би привреда требало да добије око 1,2 милијарде евра повољних кредита.

Повољни услови

У Фонду за развој кажу да се овогодишња подршка односи, пре свега, на подршку предузетницима, микро фирмама и МСП, док је учешће великих компанија лимитирано. Одобравање зајмова почело је након потписивања уговора банака са Фондом, којим су прецизиране камате, а накнада за обраду је максимално 0,5 одсто. Износи субвенционисаних кредита и рокови отплате одређени су Уредбом, али и кредитном способношћу клијената у банкама.

Према истраживању Економетра, банкари оцењују да су привредници веома заинтересовани за ову врсту зајмова и да је већ стигао велики број захтева за кредите, док се експанзија очекује од средине јула. Средства ће се одобравати док има новца. И предузетници су задовољни условима за кредитирање и истичу да би овакви зајмови требало да се одобравају чешће.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • Савет страних инвеститора – ОТВОРЕНИ ДИЈАЛОГ СА ВЛАДОМ СРБИЈЕ Четврта Reality Check конференцијa
  • ВЕСТИ ИЗ ПРИВРЕДНЕ КОМОРЕ СРБИЈЕ
  • ЕКОНОМЕТАР НА ПРОЛЕЋНОЈ ШКОЛИ ПРЕДУЗЕТНИШТВА Јачање предузетничког духа
  • НОВИ ЖИВОТ ЛЕСКОВАЧКЕ ХЕМИЈСКЕ ИНДУСТРИЈЕ “НЕВЕНА“ „Косалија“ уместо „Косилија“
  • ТРЕЋА ГОДИНА САРАДЊЕ БАНКЕ ИНТЕЗА И НАЈБОЉИХ АКАДЕМАЦА Проглашени победници конкурса „Докажи се 100%“
  • ЧЕТВРТ ВЕКА КОПАЈУ БУНАРЕ ШИРОМ СРБИЈЕ Велика је радост кад људи добију воду
  • ЕРИК РИС: ЛИН СТАРТ-АП (3) Знање је највећа предност
  • ВАШ КОНСАЛТИНГ ЗА УСПЕШНИЈЕ ВОЂЕЊЕ БИЗНИСА Похвала некад и сад
  • Следећи број Економетра излази 9. септембра 2014.
Podelite ovaj tekst: