“КОКОДА”: Ординацију заменила фармом кока носиља

Фарма породице Цакић је у почетку имала само 2.800 кока носиља, али се из године у годину ширила. Воја и Мирјана су куповали земљу и градили објекте. Данашња модерна фарма има три живинарника од по хиљаду квадрата у којима има 50.000 носиља, које дневно снесу око 40.000 јаја и 30.000 пилића

koke-nosiljeНије ми било лако. Била је то једна од најтежих одлука у мом животу. Завршила сам медицину у Скопљу, затим и специјализацију из опште медицине и после неколико година чекања, запослила се у Дому здравља у Лесковцу. Упоредо сам радила и на фарми кока у Лапотинцу код Бојника коју је основао мој супруг. После шест година рада, 1993. године сам напустила лекарску ординацију и придружила се супругу на фарми. Медицина и даље остаје моја велика љубав, али ситуација је била таква да сам се определила за породични бизнис.

Овако за Економетар прича др Мирјана Цакић, власница највеће и најсавременије фарме кока носиља „Кокода“ у селу Лапотинце која се налази на средокраћи пута Лесковац – Бојник. Фарму је 1976. године основао њен супруг Воја Цакић, иначе дугогодишњи директор фирме „Елан“ у пусторечком селу Косанчић, која је држала једну од првих живинарских фарми у овом крају.

Фарма породице Цакић је у почетку имала само 2.800 кока носиља, али се из године у годину ширила. Воја и Мирјана су куповали земљу и градили објекте. Данашња модерна фарма налази се у пољу изван села, има три живинарника од по хиљаду квадрата у којима има 50.000 носиља, које дневно снесу око 40.000 јаја и 30.000 пилића у такозваној лакој линији који се одгајају док не постану носиље.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • Савет страних инвеститора – ОТВОРЕНИ ДИЈАЛОГ СА ВЛАДОМ СРБИЈЕ Четврта Reality Check конференцијa
  • ВЕСТИ ИЗ ПРИВРЕДНЕ КОМОРЕ СРБИЈЕ
  • ЕКОНОМЕТАР НА ПРОЛЕЋНОЈ ШКОЛИ ПРЕДУЗЕТНИШТВА Јачање предузетничког духа
  • НОВИ ЖИВОТ ЛЕСКОВАЧКЕ ХЕМИЈСКЕ ИНДУСТРИЈЕ “НЕВЕНА“ „Косалија“ уместо „Косилија“
  • ТРЕЋА ГОДИНА САРАДЊЕ БАНКЕ ИНТЕЗА И НАЈБОЉИХ АКАДЕМАЦА Проглашени победници конкурса „Докажи се 100%“
  • ЧЕТВРТ ВЕКА КОПАЈУ БУНАРЕ ШИРОМ СРБИЈЕ Велика је радост кад људи добију воду
  • ЕРИК РИС: ЛИН СТАРТ-АП (3) Знање је највећа предност
  • ВАШ КОНСАЛТИНГ ЗА УСПЕШНИЈЕ ВОЂЕЊЕ БИЗНИСА Похвала некад и сад
  • Следећи број Економетра излази 9. септембра 2014.
Podelite ovaj tekst: