ЈЕЛЕНА БОЈОВИЋ, НАЛЕД: На локалу се најбоље види држава

Истраживања су показала да 60 одсто инвеститора у Србију дође тако што је претходно разговарало или на разне начине сарађивало са неким привредником из наше земље. Дакле, наша најбоља препорука су привредници који су већ овде и локалне самоуправе би требало да им помогну на све могуће начине. Та привреда ће их промовисати и помоћи им да доведу нове инвеститоре преко сајмова и пословних контаката

naledМислим да смо од 2008. године до данас у стагнацији, чак опадању. Неке процене показују да је наш привредни раст доста успорен, најмањи у региону. Предвиђа се повећање БДП-а у 2015. години тек за око 1,5 одсто, тако да је пословна клима, генерално, доста оптерећујућа за привреду. Велики је проблем што оваква ситуација траје већ јако дуго, читавих пет година.

Овако пословну климу у Србији оцењује Јелена Бојовић, директорка програма за регулаторну реформу Националне алијансе за локални економски развој (НАЛЕД). У разговору за Економетар она каже да је предвидивост пословног окружења главни проблем наших привредника јер се закони, прописи и процедуре превише често мењају. Чак и када трају, обично садрже нејасноће које доводе до тога да различити службеници, без лоше намере, различито тумаче исти пропис.

– Ми смо покушали да идентификујемо на шта се тачно односи предвидивост пословног окружења и то су управо сталне промене административних процедура, трошкова и закона, јер се дешава да се у пет година промене и по пет-шест пута. Затим предвидивост у смислу да се за различите привредне субјекте исти закон различито тумачи, и то се дешава не тако ретко. То су различита мишљења која долазе из различитих министарстава и како се мења власт тако се мењају и тумачења закона.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • Савет страних инвеститора – ОТВОРЕНИ ДИЈАЛОГ СА ВЛАДОМ СРБИЈЕ Четврта Reality Check конференцијa
  • ВЕСТИ ИЗ ПРИВРЕДНЕ КОМОРЕ СРБИЈЕ
  • ЕКОНОМЕТАР НА ПРОЛЕЋНОЈ ШКОЛИ ПРЕДУЗЕТНИШТВА Јачање предузетничког духа
  • НОВИ ЖИВОТ ЛЕСКОВАЧКЕ ХЕМИЈСКЕ ИНДУСТРИЈЕ “НЕВЕНА“ „Косалија“ уместо „Косилија“
  • ТРЕЋА ГОДИНА САРАДЊЕ БАНКЕ ИНТЕЗА И НАЈБОЉИХ АКАДЕМАЦА Проглашени победници конкурса „Докажи се 100%“
  • ЧЕТВРТ ВЕКА КОПАЈУ БУНАРЕ ШИРОМ СРБИЈЕ Велика је радост кад људи добију воду
  • ЕРИК РИС: ЛИН СТАРТ-АП (3) Знање је највећа предност
  • ВАШ КОНСАЛТИНГ ЗА УСПЕШНИЈЕ ВОЂЕЊЕ БИЗНИСА Похвала некад и сад
  • Следећи број Економетра излази 9. септембра 2014.
Podelite ovaj tekst: