NEBOJŠA ĐURĐEVIĆ: Ova industrijska revolucija Srbiji najviše odgovara

U svim prethodnim industrijskim revolucijama koje su bile fizičke prirode, male ekonomije nisu imale šanse. Samo veliki igrači zauzimali su najbolja mesta jer su bila potrebna velika ulaganja u infrastrukturu za proizvodnju i distribuciju fizičkih dobara. A sada je, sa Četvrtom industrijskom revolucijom baziranom na digitalnim tehnologijama znatno drugačije: dovoljno je nekoliko kompjutera, dobra ideja i znanje, da se razvije digitalni proizvod i da se distribuira na globalna tržišta preko interneta bez velikih ulaganja. Zato je ovo za Srbiju istorijska šansa

Nebojša Đurđević

Tokom prethodne dve godine bili smo na Kopaonik biznis forumu, gde se okupljaju vodeći igrači tradicionalnih privrednih sektora. Prošle godine skoro da nije pominjana ni digitalna transformacija, ni saradnja sa inovativnim startap kompanijama. A ove godine, na većini prezentacija i panela govorilo se o digitalnoj transformaciji i o saradnji sa startapima. To ukazuje da je u Srbiji poraslo interesovanje tradicionalnih sektora za saradnju sa IT sektorom, sa ciljem da digitalne tehnologije uvedu u svoje poslove – kaže Nebojša Đurđević, CEO Inicijative „Digitalna Srbija”, u intervjuu za Magazin Biznis u kojem govori o misiji i ciljevima Inicijative koja je pokrenuta pre dve i po godine, o dosadašnjim rezultatima kao i o svojoj odluci da napusti uspešne poslove u Kanadi i vrati se u Srbiju.

– Nisam imao plan da se vratim u Srbiju. Pre desetak godina pokušao sam da ovde uradim autsorsing razvoja nekog softvera za moju kompaniju i nije mi delovalo da je IT sektor dovoljno zreo. U međuvremenu, nisam to više pokušavao i nisam ni imao sliku o ogromnom napretku IT sektora i digitalne ekonomije u protekloj deceniji.

Kada sam detaljnije upoznao ciljeve Inicijative „Digitalna Srbija”, strategiju i one koji je vode, odlučio sam da se nakon 25 godina života u Kanadi vratim u Srbiju i dam svoj doprinos, kaže Nebojša Đurđević.

• Često ističete da je ovo istorijska šansa za Srbiju. Zašto?

– Svaki put kad je aktuelna neka industrijska revolucija i postoji velika transformacija, to je i prilika da se za „globalnim stolom“ zauzme bolje mesto. U svim prethodnim industrijskim revolucijama koje su bile fizičke prirode, male ekonomije nisu imale šanse. Samo veliki igrači su zauzimali najbolja mesta, jer su bila potrebna velika ulaganja u infrastrukturu za proizvodnju i distribuciju fizičkih dobara. Sa sadašnjom industrijskom revolucijom koja je zasnovana na digitalnim tehnologijama mnogo je manja potreba za kapitalom. Dovoljno je nekoliko kompjutera, dobra ideja i znanje, da se razvije proizvod. A za distribuciju proizvoda – nikad lakše! Sve sada šaljemo digitalnim kanalima, i preko interneta imamo pristup globalnim tržištima. Zato i male zemlje imaju realnu šansu da zauzmu dobro mesto za tim stolom.

• Kako koristimo tu šansu?

– Kada je u toku industrijska revolucija, najčešće se “otvori” prostor od nekoliko godina u kojem se zauzimaju mesta. Nakon toga “karte su podeljene”, pozicije zauzete i tako pozicionirani ostajete decenijama dok se ne desi nova industrijska revolucija. Svedoci smo istorijskog trenutka i prisustvujemo digitalnoj revoluciji koja će trajati narednih pet do 10 godina.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

 • DODELJENA TRADICIONALNA PRIZNANJA „SAM GODIŠNJE NAGRADE“: Mihailo Janković – Menadžer godine
 • PREGLED USVOJENIH IZMENA ZAKONA IZ OBLASTI POREZA I FINANSIJA: Nova poreska i finansijska pravila startuju u 2020.
 • TEKUĆA KRETANJA I OČEKIVANI TRENDOVI U SRPSKOJ EKONOMIJI: Nastavljaju se povoljni uslovi finansiranja
 • SIEMENS: Digitalna transformacija, budućnost industrijskog preduzeća
 • U ORGANIZACIJI SAM-a, “VEČE SA DEJANOM TURKOM U CROWNE PLAZI”: Okružite se ljudima koji su bolji od vas
 • “PREDUZETNIČKO OKO” PRVA MEĐUNARODNA KONFERENCIJA PREDUZETNIČKIH STRATEGIJA: Najvrednija i najplaćenija sposobnost čoveka je – razmišljanje
 • MELANIJA PAVLOVIĆ, DIREKTORKA KOMPANIJE JAF INTERNATIONAL U SRBIJI: Menadžer mora da bude dobar šahista
 • INDUSTRIJA VIDEO IGARA NAJBRŽI RASTUĆI DEO DOMAĆE EKONOMIJE: Najjači centri gejming industrije Beograd i Novi Sad
 • SKORO POLA VEKA RADA DRUŠTVA ZA INFORMATIKU SRBIJE: Internet koristi 80 odsto domaćinstava u Srbiji
 • DIGITALNI VODIČ: Hologramske društvene igre
 • DA LI JE FILMSKA INDUSTRIJA U SRBIJI POSTALA NOVA PRIVREDNA GRANA: Za uloženi evro u film, naša privreda dobije sedam
 • POSLOVNA SAZNANJA: Kraj i početak
 • TV SLIKE I PRILIKE: Zašto poštar ne zvoni dva puta
 • KAKO JE KOMPANIJA MERKATOR-S STVORILA I RAZVILA BREND „UKUSI MOGA KRAJA“: Nema granica za kvalitetnu hranu
 • VELIKI TRIJUMF “13. JUL – PLANTAŽA” IZ CRNE GORE: Godina Vranca – vina među najboljim u svetu
 • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. februara 2020.
Podelite ovaj tekst: