Liderstvo u VUCA vremenima

Nekada smo se oslanjali na prethodno iskustvo u donošenju odluka. Danas, međutim, često uviđamo da naše prethodno iskustvo ne vredi mnogo. Brzina, volumen i dinamika promena sa kakvima se danas suočavamo, nešto su sa čime se nismo susretali ranije

Piše: Dr Pavle Marjanović, direktor Actavisa za Srbiju i Crnu Goru, Teva grupacija

Akronim VUCA je koncept koji je nastao početkom devedesetih godina prošlog veka u vremenima tektonskih geopolitičkih promena. Američka vojska ga je koristila za postavljanje strategije nakon nestanka SSSR-a i globalne neizvesnosti koju je ta promena nosila.

VUCA ubrzo počinje da dobija na značaju u teoriji i praksi liderstva. Ovaj često spominjani buzzword neke lidere podseća na četiri jahača apokalipse poslovanja dok postoje i oni koji prihvataju drugačiji život u VUCA svetu.

Prvo slovo se odnosi na volatility (nestalnost), odnosno nestabilnost današnjeg poslovnog okruženja. Dani nam prolaze kao u ekspres loncu. Brze i nepredvidive promene vrše konstantan pritisak i izlažu nas ogromnom stresu. Nekada smo se oslanjali na prethodno iskustvo u donošenju odluka. Danas, međutim, često uviđamo da naše prethodno iskustvo ne vredi mnogo. Brzina, volumen i dinamika promena sa kakvima se danas suočavamo nešto su sa čime se nismo susretali ranije.

Najsvežiji primer iz branše u kojoj radim – farmaceutske industrije – jeste globalno povlačenje leka ranitidin, koji se decenijama koristi širom planete za eliminisanje suvišne želudačne kiseline. Od prve vesti nadležnih autoriteta da je lek možda (samo možda!) štetan po zdravlje do momenta dobrovoljnog povlačenja u svim zemljama Evrope, prošlo je svega nekoliko nedelja, uprkos tome što je lek na tržištu prisutan 40 godina, što ima dobru istoriju i nije povučen u SAD. Do pisanja ovog teksta nemamo potvrdu njegove štetnosti. Od globalne objave do nestanka sa tržišta, i do prestanka proizvodnje u domaćoj fabrici, a potom i muka pacijenata da pronađu zamenski lek, prošlo je rekordno kratko vreme.

Šta lider radi u VUCA momentima? Ne suprotstavlja se promeni već živi sa njom. Udahne duboko i kaže – OK, idemo dalje. Razmišlja o novim znanjima i veštinama, kako za sebe, tako i za svoj tim.

Lider starog kova je izgubio veru u strategiju zato što mora da je uradi kada dobije template jednom godišnje za 5Y strateški plan.

Lider novog doba, sa druge strane, odvaja sat vremena nedeljno za strategiju, zato što želi da bude pripremljeniji za VUCA izazove.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

 • DODELJENA TRADICIONALNA PRIZNANJA „SAM GODIŠNJE NAGRADE“: Mihailo Janković – Menadžer godine
 • PREGLED USVOJENIH IZMENA ZAKONA IZ OBLASTI POREZA I FINANSIJA: Nova poreska i finansijska pravila startuju u 2020.
 • TEKUĆA KRETANJA I OČEKIVANI TRENDOVI U SRPSKOJ EKONOMIJI: Nastavljaju se povoljni uslovi finansiranja
 • SIEMENS: Digitalna transformacija, budućnost industrijskog preduzeća
 • U ORGANIZACIJI SAM-a, “VEČE SA DEJANOM TURKOM U CROWNE PLAZI”: Okružite se ljudima koji su bolji od vas
 • “PREDUZETNIČKO OKO” PRVA MEĐUNARODNA KONFERENCIJA PREDUZETNIČKIH STRATEGIJA: Najvrednija i najplaćenija sposobnost čoveka je – razmišljanje
 • MELANIJA PAVLOVIĆ, DIREKTORKA KOMPANIJE JAF INTERNATIONAL U SRBIJI: Menadžer mora da bude dobar šahista
 • INDUSTRIJA VIDEO IGARA NAJBRŽI RASTUĆI DEO DOMAĆE EKONOMIJE: Najjači centri gejming industrije Beograd i Novi Sad
 • SKORO POLA VEKA RADA DRUŠTVA ZA INFORMATIKU SRBIJE: Internet koristi 80 odsto domaćinstava u Srbiji
 • DIGITALNI VODIČ: Hologramske društvene igre
 • DA LI JE FILMSKA INDUSTRIJA U SRBIJI POSTALA NOVA PRIVREDNA GRANA: Za uloženi evro u film, naša privreda dobije sedam
 • POSLOVNA SAZNANJA: Kraj i početak
 • TV SLIKE I PRILIKE: Zašto poštar ne zvoni dva puta
 • KAKO JE KOMPANIJA MERKATOR-S STVORILA I RAZVILA BREND „UKUSI MOGA KRAJA“: Nema granica za kvalitetnu hranu
 • VELIKI TRIJUMF “13. JUL – PLANTAŽA” IZ CRNE GORE: Godina Vranca – vina među najboljim u svetu
 • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. februara 2020.
Podelite ovaj tekst: