Osiguranje je potreba i investicija za budućnost

Pred osiguravajućim kompanijama u Srbiji više je izazova. Priprema za direktivu Solventnost 2 je uveliko u toku, kao i računovodstvenih međunarodnih standarda IFRS 17, posebno se mora voditi računa i o zaštiti podataka o ličnosti, digitalna transformacija je nužnost, a u svim tim procesima fokus ostaje na klijentu – zaključci su trećih Srpskih dana osiguranja, održanih od 27. do 29. novembra u Aranđelovcu

Zapažen i posećen skup: Sa otvaranja trećih Srpskih dana osiguranja u Aranđelovcu

Ovaj tradicionalni skup okupio je više od 300 predstavnika osiguravajućih kuća, državnih zvaničnika, kao i eminentnih domaćih, regionalnih i stručnjaka iz inostranstva. Magazin Biznis, kao medijski pokrovitelj, u ovom ekskluzivnom dodatku prezentuje sažetak stavova i ocena. Najveći regionalni skup iz oblasti osiguranja svečano je otvorio Željko Jović, viceguverner Narodne banke Srbije, a prisutnima se na početku obratio i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, kao i Mirko Petrović, predsednik Upravnog odbora Udruženja osiguravača Srbije.

Tokom prvog dana Srpskih dana osiguranja razgovaralo se o prvoj polisi koja je izdata čak pre 180 godina i počecima osiguranja u našoj zemlji, o predlozima za razvoj tržišta osiguranja, Zakonu o zaštiti podataka o ličnosti, a organizovan je i okrugli sto na temu „Katastrofalne štete i kako upravljati njima”.

Zoran Đorđević, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, naglasio je da je vrlo važno da raste svest o značaju i ulozi osiguranja. On je podsetio da Udruženje osiguravača Srbije postoji od 1968. godine, a da se ovaj skup održava u poslednje tri godine.

– U nekim sferama, osiguranje mora da bude obavezno, Ministarstvo priprema Zakon o osiguranju u slučaju povreda na radu, koji će učiniti korak ka obaveznom osiguranju i koji će predvideti da svi zaposleni budu osigurani, bez obzira na posao kojim se budu bavili. To će u prvom momentu značiti novi namet za privredu, a pogotovo za one poslodavce koji nisu osiguravali svoje radnike. Ipak, u budućnosti, kada se budu dešavale povrede na radu ili štete, ta isplata će zapravo biti rasterećenje za poslodavce. Ovaj zakon će obezbediti viši nivo osiguranja, a to je najvažnije, istakao je ministar Đorđević.

Osiguranje u Srbiji ima tradiciju, a Mirko Petrović, predsednik Upravnog odbora Udruženja osiguravača, osvrnuo se na prošlost, sadašnjost i budućnost sektora.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

 • DODELJENA TRADICIONALNA PRIZNANJA „SAM GODIŠNJE NAGRADE“: Mihailo Janković – Menadžer godine
 • PREGLED USVOJENIH IZMENA ZAKONA IZ OBLASTI POREZA I FINANSIJA: Nova poreska i finansijska pravila startuju u 2020.
 • TEKUĆA KRETANJA I OČEKIVANI TRENDOVI U SRPSKOJ EKONOMIJI: Nastavljaju se povoljni uslovi finansiranja
 • SIEMENS: Digitalna transformacija, budućnost industrijskog preduzeća
 • U ORGANIZACIJI SAM-a, “VEČE SA DEJANOM TURKOM U CROWNE PLAZI”: Okružite se ljudima koji su bolji od vas
 • “PREDUZETNIČKO OKO” PRVA MEĐUNARODNA KONFERENCIJA PREDUZETNIČKIH STRATEGIJA: Najvrednija i najplaćenija sposobnost čoveka je – razmišljanje
 • MELANIJA PAVLOVIĆ, DIREKTORKA KOMPANIJE JAF INTERNATIONAL U SRBIJI: Menadžer mora da bude dobar šahista
 • INDUSTRIJA VIDEO IGARA NAJBRŽI RASTUĆI DEO DOMAĆE EKONOMIJE: Najjači centri gejming industrije Beograd i Novi Sad
 • SKORO POLA VEKA RADA DRUŠTVA ZA INFORMATIKU SRBIJE: Internet koristi 80 odsto domaćinstava u Srbiji
 • DIGITALNI VODIČ: Hologramske društvene igre
 • DA LI JE FILMSKA INDUSTRIJA U SRBIJI POSTALA NOVA PRIVREDNA GRANA: Za uloženi evro u film, naša privreda dobije sedam
 • POSLOVNA SAZNANJA: Kraj i početak
 • TV SLIKE I PRILIKE: Zašto poštar ne zvoni dva puta
 • KAKO JE KOMPANIJA MERKATOR-S STVORILA I RAZVILA BREND „UKUSI MOGA KRAJA“: Nema granica za kvalitetnu hranu
 • VELIKI TRIJUMF “13. JUL – PLANTAŽA” IZ CRNE GORE: Godina Vranca – vina među najboljim u svetu
 • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. februara 2020.
Podelite ovaj tekst: