KAKVI SU BILI USLOVI POSLOVANJA U PRVOJ POLOVINI 2013. GODINE

Bez obzira na to što su nadležni na velika zvona objavili da je izvoz u prvih nekoliko meseci veći za više od 20 odsto, u svakodnevnom poslovanju se to ne oseća. Ni aprilski rast industrijske proizvodnje od 5,7 odsto nema utemeljenje u realnom životu prosečnog srpskog privrednika. Ono što je kristalno jasno i što se oseća jeste pad prometa u maloprodaji koji je od početka godine dostigao skoro šest odsto

privrednici-na-infuzijiKako se bliži kraj prve polovine godine, Biljana Jovanović, vlasnica i direktorka Modne konfekcije “Luna” iz Požarevca, svakodnevno češlja bilanse, analizira izveštaje sa tržišta i kako kaže “traži gde je pogrešila”. Jer, uprkos činjenici da su neke proizvodne aktivnosti duplirane, rezultati su loši. Pad prodaje u Srbiji je značajan, a i regionalna slika iz maloprodajnih i veleprodajnih objekata nije ništa bolja. “Imam utisak da sve usporava, da je sve stalo. Lageri su veliki, prodaja slabo ide”, kaže naša sagovornica.

Greška koju Jovanovićeva traži, izgleda, nije nigde u njenim bilansima. Uslovi poslovanja od početka godine su takvi da je gotovo nemoguće zabeležiti pozitivan rezultat. Bez obzira na to što su nadležni na velika zvona objavili da je izvoz u prvih nekoliko meseci veći za više od 20 odsto, u svakodnevnom poslovanju se to, prema rečima naše sagovornice, ne oseća. Ni aprilski rast industrijske proizvodnje (5,7 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine) koji je evidentirala statistika nema utemeljenje u realnom životu prosečnog srpskog privrednika. Možda naša sagovornica taj rast ne oseća jer je tekstilna industrija, prema podacima statistike – stagnirala. Čini se da Jovanovićeva nije jedina koja taj rast ne oseća. Jer, u čak 13 oblasti privrede zabeležen je pad proizvodnje. Sa druge strane, ono što joj je kristalno jasno i što na svojoj koži oseća jeste pad prometa u maloprodaji koji je od početka godine dostigao skoro šest odsto. Na godišnjem nivou jaz je još veći i iznosi 12,3 odsto.

– Prvi kvartal je za nas bio prilično loš. Poslednja dva meseca oseća se neki blagi oporavak, ali ne znam koliko je to ohrabrujuće jer je maj inače u tekstilnoj industriji mesec kada se oporavlja prodaja. To znači da je reč o sezonskom faktoru. Uprkos činjenici da smo lošu makroekonomsku situaciju pokušali da kompenzujemo dodatnim radom, za nama je loš period – kaže Jovanovićeva.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

 • FIAT TALENT POOL PROGRAM: Šansa za mlade inženjere
 • DODELJENO 12 PRESTIŽNIH MBA STIPENDIJA USPEŠNIM SRPSKIM MENADŽERIMA: Stipendije za najbolje
 • PRIVREDNA KOMORA SRBIJE ZA SUŠTINSKE REFORME: Sistemsko rešavanje urgentnih problema
 • UNIKA OSIGURANJE OSTVARUJE CILJEVE POSTAVLJENE DO 2020. GODINE: Dobar start u 2013. i dinamičan rast
 • BRITISH AMERICAN TOBACCO: KAKO BI IZGLEDAO SVET BEZ LEGALNE DUVANSKE INDUSTRIJE: U svetu nelegalno prodato 600 milijardi cigareta u 2012.
 • DIRK OLIN, EKSPERT U OBLASTI DRUŠTVENO ODGOVORNOG POSLOVANJA, GOSTOVAO U BEOGRADU: Sunce najbolje dezinfikuje
 • XYZ PREMIUM FASHION STORE: Modno veče za pristupačni luksuz
 • KOMERCIJALNO TRŽIŠTE NEKRETNINA U BEOGRADU I REGIONU: Oporavak uvek dolazi posle krize
 • FILIP KOTLER, DŽON BOVEN, DŽEJMS MEJKENS: MARKETING U UGOSTITELJSTVU, HOTELIJERSTVU I TURIZMU (15): Definišite moć klijenata
 • PITER F. DRAKER: DRAKER IZ DANA U DAN (5): Uživanje u poslu
 • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. jula 2013.
Podelite ovaj tekst: