TURISTIČKE PRESTONICE SVETA – ĐENOVA: Muzej pod vedrim nebom

Nekad najveća pomorska sila i danas najveća i najprometnija luka u Italiji. Prelepi trgovi, mnogo muzeja, duždeve palate i brojna pozorišta privlače stotine hiljada turista, dok veliki akvarijum poseti godišnje 1,3 miliona ljudi

Đenova

Đenova

Đenova. Zavodljiva, čudesno lepa, romantično intrigantna. Grad i luka očaravaju turiste lepotom trgova, duždevih palata, crkava, katedrala. Svi ti spomenici iz drevnih vremena kao da kriju neke tajne u svojim odajama, jer su neki od njih nastali pre deset i više vekova. Skulpture slavnih ličnosti sreću se na svakom koraku, a svojom veličinom dominira spomenik najslavnijem Đenovljaninu, moreplovcu Kristoferu Kolumbu, koji je 1492. godine otkrio Ameriku.

Stare kuće, koje su načičkane jedna uz drugu kako bi se i na taj način odbranile od nevremena i čestih nasrtaja stranih vojski, spuštaju se od samog vrha visokog đenovskog brda sve do mora. Fasade su, obojene pastelnim bojama, kao da svojom neobičnom lepotom prkose čestim i obilnim kišama nad Đenovom. Kiša je padala i za sve vreme naše posete. Ali, bez obzira na to, pitoreskne kuće deluju kao najlepša impresionistička slikarska dela.

Grad drevnih trgova

Zahvaljujući neprocenjivom kulturnom i umetničkom blagu, koje praktično srećete na svakom koraku u ovom raskošnom gradu umetnosti, bilo da je reč o muzejima, značajnim duždevim rezidencijama, berzama, Đenova je bila kulturna prestonica Evrope 2004. godine. Njen centar proglašen je delom svetske kulturne baštine pod zaštitom UNESCO-a.

Pre nekoliko vekova, sve do sedamnaestog, Đenova je bila najjača pomorska sila na Mediteranu i značajna pomorska tačka na Sredozemlju. Razgledanjem ove najveće i najprometnije luke na italijanskoj ligurijskoj obali, koja se proteže na 22 kilometra, duž obale i samog grada-muzeja pod vedrim nebom, otkrićemo dva raskošno lepa i velika trga. To su Trg pobede do koga se stiže dužim hodanjem od centra grada, koji je jedan od najvećih trgova u evropskim metropolama. Konstruisao ga je Marčelo Pjaćentini 1930. godine. Okružen je sa nekoliko monumentalnih palata, sagrađenih u stilu arhitekture Musolinijeve vladavine. Zajedno sa Trijumfalnom kapijom ovaj ogromni prostor još impresivnije podseća na burno i neslavno vreme Italije s početka Drugog svetskog rata.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

 • FIAT TALENT POOL PROGRAM: Šansa za mlade inženjere
 • DODELJENO 12 PRESTIŽNIH MBA STIPENDIJA USPEŠNIM SRPSKIM MENADŽERIMA: Stipendije za najbolje
 • PRIVREDNA KOMORA SRBIJE ZA SUŠTINSKE REFORME: Sistemsko rešavanje urgentnih problema
 • UNIKA OSIGURANJE OSTVARUJE CILJEVE POSTAVLJENE DO 2020. GODINE: Dobar start u 2013. i dinamičan rast
 • BRITISH AMERICAN TOBACCO: KAKO BI IZGLEDAO SVET BEZ LEGALNE DUVANSKE INDUSTRIJE: U svetu nelegalno prodato 600 milijardi cigareta u 2012.
 • DIRK OLIN, EKSPERT U OBLASTI DRUŠTVENO ODGOVORNOG POSLOVANJA, GOSTOVAO U BEOGRADU: Sunce najbolje dezinfikuje
 • XYZ PREMIUM FASHION STORE: Modno veče za pristupačni luksuz
 • KOMERCIJALNO TRŽIŠTE NEKRETNINA U BEOGRADU I REGIONU: Oporavak uvek dolazi posle krize
 • FILIP KOTLER, DŽON BOVEN, DŽEJMS MEJKENS: MARKETING U UGOSTITELJSTVU, HOTELIJERSTVU I TURIZMU (15): Definišite moć klijenata
 • PITER F. DRAKER: DRAKER IZ DANA U DAN (5): Uživanje u poslu
 • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. jula 2013.
Podelite ovaj tekst: