JUGOSLAV PIRIĆ, MAJKROSOFT SRBIJA: Tehnološka rešenja pomažu državi da bolje funkcioniše

Potpisivanjem ugovora između Vlade Republike Srbije i kompanije Majkrosoft obezbeđen je dalji razvoj lokalne ekonomije i gradi se moderan koncept elektronske državne uprave na principima „e-government“. Prema procenama, ovo partnerstvo, odnosno ulaganje, u širem kontekstu bi u naredne dve godine moglo dovesti do povećanja IT tržišta Srbije za 50 miliona evra, čime bi se otvorila mogućnost za ukupni ekonomski rast zemlje od jedan odsto BDP-a

Jugoslav Pirić

Jugoslav Pirić

Ovim sporazumom, koji reguliše odnose između Vlade Republike Srbije i Majkrosofta, obezbeđena je maksimalna iskorišćenost dosadašnjih ulaganja Vlade u IT infrastrukturu, a ceo sistem je daleko bezbedniji, što omogućuje efikasniji i kvalitetniji rad državne uprave. Na ovaj način omogućena je primena najnovijih tehnoloških dostignuća, ali i transfer znanja, koji vodi ka modernizaciji infrastrukture. Time se formira jaka baza neophodna za lansiranje boljih servisa namenjenih građanima, privredi i državnim institucijama.

Ovako Jugoslav Pirić, generalni direktor kompanije Majkrosoft Srbija, ocenjuje konkretne efekte centralnog ugovora o licenciranju i servisiranju računarskog softvera koji će biti korišćen u svakodnevnom radu državne administracije, potpisanog 10. maja između predstavnika Vlade Srbije i delegacije kompanije Majkrosoft. On u razgovoru za Magazin Biznis ističe da cilj kompanije Majkrosoft, kao lidera u inovacijama u oblasti IT-a, jeste da bude istinski partner Vlade Republike Srbije i da zajedničkim snagama ulažu u razvoj lokalne IT industrije, povećanje kompjuterske pismenosti i zaštitu prava intelektualne svojine.

– Potpisivanjem je obezbeđen dalji razvoj lokalne ekonomije i gradi se moderan koncept elektronske državne uprave zasnovan na principima „e-government“. Investiranjem u kupovinu legalnog, licenciranog softvera na državnom nivou, putem centralne nabavke, ne vrši se samo ušteda već je to i ulaganje kojim se utiče na ukupan privredni rast Srbije. Prema procenama, ovo partnerstvo, odnosno ulaganje, u širem kontekstu bi u naredne dve godine moglo dovesti do povećanja IT tržišta Srbije za 50 miliona evra, čime bi se otvorila mogućnost za ukupni ekonomski rast zemlje od jedan odsto BDP-a – navodi Pirić.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

 • FIAT TALENT POOL PROGRAM: Šansa za mlade inženjere
 • DODELJENO 12 PRESTIŽNIH MBA STIPENDIJA USPEŠNIM SRPSKIM MENADŽERIMA: Stipendije za najbolje
 • PRIVREDNA KOMORA SRBIJE ZA SUŠTINSKE REFORME: Sistemsko rešavanje urgentnih problema
 • UNIKA OSIGURANJE OSTVARUJE CILJEVE POSTAVLJENE DO 2020. GODINE: Dobar start u 2013. i dinamičan rast
 • BRITISH AMERICAN TOBACCO: KAKO BI IZGLEDAO SVET BEZ LEGALNE DUVANSKE INDUSTRIJE: U svetu nelegalno prodato 600 milijardi cigareta u 2012.
 • DIRK OLIN, EKSPERT U OBLASTI DRUŠTVENO ODGOVORNOG POSLOVANJA, GOSTOVAO U BEOGRADU: Sunce najbolje dezinfikuje
 • XYZ PREMIUM FASHION STORE: Modno veče za pristupačni luksuz
 • KOMERCIJALNO TRŽIŠTE NEKRETNINA U BEOGRADU I REGIONU: Oporavak uvek dolazi posle krize
 • FILIP KOTLER, DŽON BOVEN, DŽEJMS MEJKENS: MARKETING U UGOSTITELJSTVU, HOTELIJERSTVU I TURIZMU (15): Definišite moć klijenata
 • PITER F. DRAKER: DRAKER IZ DANA U DAN (5): Uživanje u poslu
 • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. jula 2013.
Podelite ovaj tekst: