Нове сорте боровница

Патриот, блу голд и дјук, ране сорте крупног плода, погодне за узгајање на плантажама у Србији

borovniceНа плантажи култивисаних боровница у Белановици, средином јуна одржан је неформални састанак чланова Удружења узгајивача ове драгоцене воћке која има све предуслове да постане један од извозних адута домаће пољопривреде. Иван Ђукнић, власник прве и најстарије плантаже боровница у Србији и председник Удружења, окупио је своје истомишљенике који су пре две године препознали заједнички интерес и приступили организацији чија је мисија популарисање широм света цењене, здраве и веома тражене воћке.

Први засад култивисане боровнице подигнут је пре 26 година на породичној парцели Ђукнићевих. Данас је то плантажа која даје озбиљан род, а поред ње је никла нова са 1.200 садница на којој се, како то природа налаже, тек четврте године очекује прва значајнија берба.

Приход

Део Србије око Ариља, али и многи други крајеви земље, познати су по узгоју малина. Засади овог бобичастог воћа заузимају око 15.000 хектара. Боровнице, пак, које би уз труд и финансијска улагања потпомогнута државом, такође могле да постану бренд Србије, за сада се, према процени Ивана Ђукнића, гаје на само тридесетак хектара.
Рачунице показују да је принос култивисане боровнице око 12.000 до 15.000 килограма по хектару. Тржишна цена килограма овог воћа износи три до четири евра, што значи да је приход по хектару око 50.000 евра. С обзиром на то да одлука о покретању производње подразумева значајна улагања у самом старту, зарада се може очекивати за отприлике четири године, када култивисана боровница почиње да даје озбиљан род. Ако би се у Србији покренула производња на 10.000 хектара, што је с обзиром на услове сасвим реално, приход домаће пољопривреде базиран на овом воћу износио би годишње око 500 милиона евра.

Окупљање узгајивача боровница у Белановици била је истовремено и промоција новог паковања плодова “плавог злата“, како због многобројних драгоцених особина називају боровницу. У амбалажи од 250 грама појавила се на београдском тржишту 20. јуна као сасвим нова понуда. Разлог због којег се боровница и у свету продаје у малој граматури (на западу чак и 125 грама) јесте њена цена. Сматра се да је она ексклузивна роба и зато се као све драгоцености купцима нуди у малим паковањима.

Опширније у штампаном издању  

Podelite ovaj tekst: