Novi čačanski brend

Ruska kompanija „Foamline“ kupila je 70 odsto kapitala srpske fabrike „Vapeks“ i planira da uloži od osam do deset miliona evra

Fabrika sunđera „Vapeks“, iz Preljine kod Čačka, postala je deo velike ruske kompanije za proizvodnju poliuretanskih pena, „Foamline“. Posle gotovo godinu dana od početka pregovora, konačan dogovor je postignut 19. januara ove godine. „Vapeksov“ strateški partner, „Foamline“, postao je vlasnik 70 odsto kapitala preljinskog proizvođača. Novi, većinski vlasnik planira da u ovu fabriku u narednih pet godina uloži od osam do deset miliona evra. Nivo proizvodnje, na sadašnjoj lokaciji, trebalo bi da bude četiri puta veći, što bi značilo 12.000 tona sunđera godišnje, a osim usavršavanja proizvodnog procesa na sadašnjoj lokaciji „Vapeksa“ u Preljini, u planu je i izgradnja nove fabrike koja bi godišnje trebalo da proizvede između 10.000 i 12.000 tona poliuretanske pene.

Strateško partnerstvo usledilo je kao završnica krupnih organizacionih i drugih promena u proteklih godinu dana koje su „Vapeks“ učinile jakom kompanijom. „Vapeks“ je u ovom periodu investirao više od dva miliona evra u najsavremeniju procesnu opremu za proizvodnju meke poliuretanske pene nemačkog proizvođača „Hennecke“, instalirao savremeni informacioni sistem i kao treća kompanija u Srbiji otpočeo proces uvođenja Integrisanog sistema menadžmenta kvalitetom. Potvrda sertifikacije prestižne nemačke ocenjivačke kuće TUV za sisteme kvaliteta ISO 9001, zaštite životne sredine ISO 14001 i zaštite na radu OHSAS 18001 očekuje se ovih dana. Osim toga, „Vapeks“ je u prošloj godini uspostavio funkcionalnu organizacionu strukturu podržanu kvalitetnim sistemom nagrađivanja u skladu sa najboljim svetskim iskustvima, pripremio plan za razvoj odnosa sa klijentima i otpočeo intenzivnu edukaciju zaposlenih.

Siguran razvoj

Generalni direktor fabrike za proizvodnju sunđera „Vapeks“, Dušan Jovanović, ističe da radnici ove firme ne treba da brinu za svoju budućnost. „Uspešno obavljena akvizicija za 68 radnika značiće još sigurnija radna mesta, kvalitetnije uslove za rad i otvaranje novih mogućnosti na svim poljima. Fabrika će u narednih pet godina biti osam do 10 puta veća, što znači da će mesta biti i za nove, perspektivne kadrove, spremne da rade po svetskim standardima”, kaže Jovanović.
On takođe ističe da „Vapeksov“ primer razvoja treba da bude pokazatelj i ostalim kompanijama za unapređenje sopstvenog poslovanja, kreiranje dobrih razvojnih strategija i stvaranja jakih srpskih brendova kakav je danas „Vapeksov“ sunđer „vapen“. 

„Foamline“ je danas jedan od najvećih proizvođača sunđera u svetu, u čijem sastavu posluje 13 fabrika od kojih su dve u Ukrajini, jedna u Turskoj i ostale u Rusiji, i ima godišnju proizvodnju od 120.000 tona sunđera. Proizvodni plan velikog svetskog proizvođača sunđera za ovu godinu, uključujući i „Vapeks“, jeste 125.000 tona. „Foamline“ se danas bavi proizvodnjom poliuretanskih pena za primenu u brojnim granama industrije: proizvodnji nameštaja, građevinarstvu, auto i vojnoj industriji, u oblasti proizvodnje materijala za zvučnu i toplotnu izolaciju, u medicini i raznim oblastima primene u svakodnevnom životu.

Ruski proizvođač će postepeno sopstveni know-how preneti u svoju novu fabriku na Balkanu – „Vapeks“ – kako bi stvorio još bolje pozicije za tržišno jačanje preljinskog proizvođača u ovom delu sveta. Investicioni plan za ovu godinu vredan je 1,8 miliona evra, a prva isporuka nove opreme planirana je za mart. „Foamline“ ima i najsavremeniji sistem transportovanja sunđera, što će za „Vapeks“ takođe biti od značaja, jer će se time postići velike uštede.

Strateško partnerstvo sa kompanijom „Foamline“ za „Vapeks“ znači i otvaranje novih, velikih tržišta. „Vapeks“ je, inače, u 2005. bio drugi veliki izvoznik u čačanskoj opštini a u protekloj, 2006. godini, realizacija u izvozu bila je za sedam odsto veća. Vrednosno, reč je o sumi od 2.257.000 evra. Plan za 2007. je jačanje pozicija na postojećim tržištima i osvajanje novih, poput Grčke, Mađarske, Rumunije i drugih zemalja Evrope i sveta. Krajnji cilj je duplo veći izvoz u odnosu na 2006. godinu.

M. B.
Podelite ovaj tekst: