Нови хит – спуштени плафони

Од хиљаду евра бесповратног зајма Националне службе за запошљавање, бивши магационер ИМТ-а основао малу фирму, са амбицијом да прерасте у великог предузетника

Живота Стевановић

Живота Стевановић

Живота Стевановић је по образовању математички техничар, али како такво радно место није постојало (то је занимање из периода усмереног школског система) био је од 1984. до 1997. магационер у ИМТ-у. Преживео је са двоје деце и супругом тешке године ратне кризе и сиромаштва деведесетих година, продајући по београдским улицама шверцовану робу у време чувених „принудних одмора“. Од 2000. године одлучио је да ради на неком од бројних градилишта којих је у Београду све више, па посла за физичке раднике увек има.

Живота није био задовољан статусом физичког радника, па је непрестано смишљао како да напредује јер има самопоуздање, енергију и жељу да уради више и боље. Од Националне службе за запошљавање добио је хиљаду евра бесповратне помоћи. То му је било неопходно за куповину основне опреме за уградњу спуштених плафона, уз претходно регистровану занатску радњу.

Пристојан живот

– Задовољан сам постигнутим резултатима, зарађујем довољно за живот и школовање деце, одличних студената. Радим на начин који ми обезбеђује позицију поштеног, савесног и одговорног човека, па је посла све више. Извођачи радова ме препоручују због квалитетно обављеног посла уградње све траженијих спуштених плафона. Обезбедио сам непрекидан рад за целу годину. Зар то није нешто најлепше што сам могао да очекујем, каже у разговору за Економетар Живота Стевановић, са којим смо уговорили сусрет на стамбеној грађевини, крај окретнице на Црвеном крсту.

Више заната

Животина фирма Ентер-екс, осим ниских плафона који убрзавају и олакшавају изградњу, нуди и низ других радова као што су расвета, армстронг адаптација, изолације. Питамо га како је успео да савлада више заната, а притом је претходно најдуже био магационер?

– Радознао сам и амбициозан и напредујем кад ми се укаже прилика. Учио сам гледајући друге како раде, стицао искуство и данас гарантујем за сваки предузети посао. Способан сам да урадим комплетан мокри чвор, што је један од врло компликованих послова. Засад имам запосленог једног радника, али се надам да ћу за годину дана имати десетак.

Планови

Иако није успео да добије већи кредит којим би значајно проширио пословање, Живота Стевановић има планове:
– Купићу профиле (рамове) за склапање плоча и уградних зидова и на тај начин ћу уштедети на куповини готових плоча, а већа зарада омогућиће ми знатно брже обављање послова, јер ћу моћи да запослим десетак радника. И сада упошљавам повремено петорицу – каже Стевановић.

Наметнули сте се на грађевинском тржишту квалитетним радом, стекли сте поверење извођача радова, а рекли сте и да испоручиоци материјала имају поверење у вас. Без тога не бисте ни могли да почнете овај посао?

– Пошто немам новца да исплатим материјал по испоруци, мене фирма „Бохор“ из Земуна стрпљиво чека да завршим посао, примим новац и одмах исплатим све наруџбине. Тако сам стекао рејтинг човека коме се верује на реч, па сам и могао да радим без сопственог новца.

Скупа опрема

Засад сте подизвођач радова. Шта је неопходно да бисте постали извођач јер то је циљ који сте себи поставили?

– Неопходна је скупа опрема. Само дизалица кошта седам хиљада евра, а изузетно је скуп и ласер који служи за нивелисање. Ове две „алатке“ обезбеђују брзу и сигурну, беспрекорну уградњу противпожарних, водоотпорних и обичних гипсаних плоча, које чине систем спуштених плафона. Новца за то немам. Обратио сам се Фонду за развој који заиста излази у сусрет људима који имају пројекат, знају шта хоће, а већ су стекли углед у послу.

Пошто сам сву документацију предао, испоставило се да кредит не могу да добијем јер стан на Лединама који сам добио од „Минела“ и откупио по пропису, није уписан у земљишне књиге, као уосталом, и цело насеље. Без тога, стан не може да се да под хипотеку. Родитељи су хтели да ми помогну, али њихов стан на Коњарнику такође није уписан у земљишне књиге. Где све нисам ишао, које институције нисам молио за помоћ да накнадно упишем стан…

Савестан рад

Ипак, и поред таквих нерешивих проблема, очигледно је да посао са гипсаним спуштеним плафонима добро иде, јер је то најсавременији начин брзе градње са неспорном естетском димензијом (уградња халогених сијалица).

Шта је битно рећи онима који пожеле да се упусте у послове сличне вашем, питали смо Животу Стевановића.

– Изузетно је битно како радите, да ли сте савесни и да ли ћете квалитетним радом задовољити наручиоца. Фушерај се не исплати, а честитост и морал се, упркос свему што се код нас догађа, веома цене. Свима који желе да успеју саветовао бих да се не служе лажима, да буду стрпљиви, а квалитет обављеног рада је најбоља препорука за добијање следећих послова, каже наш саговорник.

Остаје нам за крај питање: како помоћи предузетницима неспорних вредности, какав је и наш саговорник, који желе да напредују и остваре циљеве квалитетним радом, а наилазе на препреке као што је немогућност добијања кредита?

Олга Васиљевић

Podelite ovaj tekst: