НОВИ ПРОЈЕКАТ ПОМОЋИ ЛОКАЛНИМ САМОУПРАВАМА: За попис имовине Швајцарска даје 5,5 милиона евра

Швајцарска Канцеларија за сарадњу са Србијом издвојила је 5,5 милиона евра за финансирање пописа имовине у 40 локалних самоуправа у Србији , што би требало да се реализује у наредне четири године, саопштила је директорка те канцеларије Урсула Лојбли у сусрету са новинарима 23. марта.

До овог новог пројекта дошло је зато што се показало да је био веома успешан попис имовине у 13 општина и градова, који је у прошле непуне четири године у Србији спровела немачка Организација за међународну сарадњу (ГИЗ). Стога се Швајцарска определила да додатним средствима финансира попис имовине у општинама које нису биле обухваћене претходним пројектом.
“Наравно, било би добро да се попис не заустави на 40 општина већ да се попише имовина на целој територији Србије. Утисак је да је пројекат до сада утицао да се промени свест грађана о значају плаћања пореза на имовину”, рекла је Лојбли и нагласила да ће се више пажње посветити томе где ће се уложити новац од пореза на пописану имовину.

Према подацима о до сада пописаној имовини, уложена средства су се исплатила за годину дана јер су била мања од суме прикупљеног пореза.

У Зајечару, на пример, где је десет пописивача радило три месеца и плаћени су 9.000 евра (око један милион динара), пописано је 1.700 домаћинстава и прикупљено десет милиона динара више пореза.

Александер Грунауер, директор пројекта немачког ГИЗ-а, који има богато искуство у пописивању имовине у општинама у Србији у прошле четири године, каже да су одмах на почетку пописивачког посла јасно дефинисали на који начин и за шта ће се потрошити добијени новац из наградног фонда. „За тај фонд смо наменили милион швајцарских франака, и било нам је веома важно да се не потроши на било шта, већ да се уложи у инфраструктурне пројекте, у нешто што ће грађани конкретно видети и користити. Знате, грађани су обавезни да плаћају порез, али су и заинтересовани да виде где се тај њихов новац троши. И то је потпуно поштен приступ“, каже Грунауер.

Он објашњава да је милион франака добило пет општина и то оне које су биле најбоље у проширењу обухвата пореза на имовину. И уз помоћ тог новца грађани Бољевца су у две школе добили нов систем за грејање, а у једном делу општине нову водоводну мрежу. Сокобања је од тих пара направила свлачионицу према најновијим стандардима, и тако употпунила фудбалски терен. Неготин је јавну расвету заменио лед сијалицама, и то им је донело уштеду у буџету за наредне године. Новац су још освојили Зајечар и Велико Градиште.

„Мислим да би сваки град и свака општина имали користи од уређене и ажуриране базе података о некретнинама. Да се тачно зна ко и колико непокретности има, и за колико квадрата је дужан да плати порез. Овај наш пројекат је препознат као веома успешан и од стране Владе Србије, тако да су и они заинтересовани да се настави. Овога пута радићемо заједно са Владом Швајцарске, кроз Швајцарску канцеларију за развој и сарадњу, са још око 40 локалних самоуправа широм земље. Кад смо почињали да радимо са општинама у источној Србији имали смо и примере да су због разних неких околности неке локалне самоуправе користиле базе података о некретнинама из осамдесетих година и на основу њих слале решења за порез! У пракси је то значило да је неко, на пример, тада имао кућу од 50 квадрата, а да је у међувремену дозидао још 40. Ако то сам није пријавио, порез на имовину је и даље плаћао само на тих првих 50 квадрата. Сложићете се, то није поштено ни према коме. Нарочито не према његовим комшијама који своје обавезе редовно измирују“, каже Грунауер.

Он истиче да је за њега једно од највећих изненађења било и то што су се после поделе наградног фонда, неки градови и општине сами јављали, звали ГИЗ и тражили помоћ:

„И сви су нам одмах рекли да знају да је наградни фонд потрошен, али да желе суштински да ураде нешто добро за своје градове и општине, нешто што ће користити свима и после њих“, каже Александер Грунауер, наглашавајући да у томе и јесте главни циљ пројекта.

Р.Е.


У овом броју још и …

  • РАЗВОЈНА АГЕНЦИЈА НАМЕНИЛА 80 МИЛИОНА ДИНАРА ЗА ИЗВОЗНИКЕ: Пoдршкa зa нaступ нa сajмoвимa
  • ГОДИШЊИ ИЗВЕШТАЈ ТРАГ ФОНДАЦИЈЕ: СРБИЈА НАЈВИШЕ ИЗДВАЈА ЗА ОПШТЕ ДОБРО У РЕГИОНУ: Прошле године за филантропију прикупљено 21,2 милиона евра
  • ПКС ПОВЕЗУЈЕ ДОМАЋУ ПРИВРЕДУ СА ВЕЛИКИМ МЕЂУНАРОДНИМ СИСТЕМИМА: Текниа КГ – први добављач Ебершпехера из Србије
  • ИГOР MAЏAРEВИЋ, EКOНOMСКИ СAВETНИК У AMБAСAДИ ФИНСКE У СРБИJИ: Компаније из Финске заинтересоване за производњу машина у Србији
  • СAJAM TEХНИКE И TEХНИЧКИХ ДOСTИГНУЋA, ОД 15. ДО 19. MAJА: Teмпo будућнoсти
  • ЗВОНИМИР ПАВЛЕК: УСПЕШНА ТРГОВИНА (4): Од личног представљања до саветовања купаца
  • Следећи број Економетра излази 2. маја 2017.
Podelite ovaj tekst: