NOVI ZAKON O PLATNIM USLUGAMA NBS: Put do platnog sistema EU

Stupanjem na snagu novog Zakona o platnim uslugama prestaće da važi postojeći Zakon o platnom prometu i otvoriće se mogućnost za uključivanje nebankarskog sektora u pružanje platnih usluga. Uvođenjem ovog zakona naša zemlja će ispuniti sve potrebne uslove da nakon pridruživanja EU bude uključena u evropski platni sistem

Milica Subotić

Milica Subotić

Predlog novog Zakona o platnim uslugama Narodne banke Srbije (NBS), za koji se očekuje da će ga Narodna skupština usvojiti u narednih nekoliko meseci, doneće značajne promene na srpsko tržište platnih usluga i zameniće postojeći Zakon o platnom prometu. Prema informacijama iz NBS, ovim zakonom će se u pravni okvir Republike Srbije implementirati EU Direktiva o platnim uslugama iz 2007. godine, kao i EU Direktiva o elektronskom novcu iz 2009.

Navedeni predlog zakona predviđa mehanizme za uključivanje nebankarskog sektora u platni promet, uključujući i mogućnost davanja zajmova.

– On omogućava novim “platnim institucijama” (pružaoci usluga izvršavanja novčane doznake, maloprodajni objekti, kompanije mobilne telefonije…) da pružaju platne usluge zajedno sa bankama. Banke, platne institucije kao i ostale platne ustanove definisane su kao “pružaoci platnih usluga” – objašnjava Milica Subotić, advokat, partner u advokatskoj kancelariji “Janković, Popović & Mitić”.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • PROCREDIT BANKA UVEK SPREMNA DA PODRŽI DOBRU POSLOVNU IDEJU KLIJENTA: Brže i jednostavnije do novih poslovnih prilika
  • OCENE STRUČNJAKA BILTENA MAKROEKONOMSKE ANALIZE I TRENDOVI (MAT): Budžetski deficit se ne može smanjiti bez ušteda države
  • REZULTATI ANKETE POSLODAVACA KOJU JE FINANSIRALA EVROPSKA UNIJA: Više radnih mesta tek u 2015. godini
  • VESTI IZ PRIVREDNE KOMORE SRBIJE
  • POSLOVNA SAZNANJA: Feedback i Feedforward – ključ razvoja
  • VEŠTINA KOMUNIKACIJE: Humor – zlata vredan alat
  • NIK VREDEN: PROFIT BREND (3): Pronađi kupca i profitiraj
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. septembra 2014.
Podelite ovaj tekst: