ŽARKO TARIĆ: Dođite, podelite tehnologiju i znanje, pa osvojite tržište Afrike

Ako neko do sada nije shvatao kakav je profil JAR ekonomije i koliki je stepen zavisnosti od multinacionalnih kompanija, pandemija je sve pojasnila. Strani investitori, koji su eksploatacijom afričkih resursa punili svoje džepove, a znanje i tehnologiju zadržavali za sebe, praktično nisu dozvoljavali razvoj ovdašnje privrede. Naravno, Vlada JAR nije sedela skrštenih ruku, već je krenula u osnaživanje lokalne ekonomije, ali se rezultati ne mogu brzo očekivati

Žarko Tarić: Saradnja između srpskih kompanija i JAR je daleko ispod potencijala

Pandemija korona virusa imala je drastičan i značajan uticaj na ekonomiju i privredu JAR i celog afričkog kontinenta, jer je ta situacija jasno istakla sve slabe strane i nedostatke afričke ekonomije, kaže Žarko Tarić, srpski biznismen koji duže od dve i po decenije živi i radi u Južnoafričkoj Republici, a pored srpskog poseduje i južnoafričko državljanstvo. Kao izvršni predsednik Investicionog foruma Afrike (SAIF) i izvršni direktor kompanije Minatar (konsultantski menadžment) Tarić je u ovom epidemijskom periodu, u prošlih godinu dana, živeo i radio u Johanesburgu, pa je utoliko pravi sagovornik za temu o uticaju pandemije na ekonomsku i privrednu sliku Afrike.

Kada kaže da je korona pokazala slabosti afričke ekonomije, Tarić ističe da je prevelika zavisnost od multinacionalnih kompanija upravo došla do posebnog izražaja tokom 2020. godine i pandemije.

– Daću vam primer Nemačke, koja je u velikoj meri tokom pandemije preorijentisala svoju ekonomiju i proizvodnju na lokalno tržište kako bi, pre svega, zadovoljila potrebe svoje nacije. A to je za Afriku značilo da će internacionalni projekti i inicijative biti ograničeni i čak privremeno obustavljeni, što je u mnogim afričkim zemljama zaustavilo privredne grane i donelo katastrofalne posledice po lokalnu ekonomiju i stanovništvo. Tako smo imali paradoksalnu situaciju da je, na primer, Nemačka uvodila drastične mere u svojoj zemlji kako bi se izborila sa virusom, a ekonomija u mnogim afričkim zemljama je zbog toga trpela posledice, iako je u tim zemljama situacija sa virusom bila znatno povoljnija! – ispričao je Žarko Tarić u intervjuu za Magazin Biznis.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • KAKO JE POSLOVALA NAFTNA INDUSTRIJA SRBIJE U 2020. GODINI: Odlučan odgovor na krizu
  • ŠTA SADRŽI PROGRAM DIREKTNIH DAVANJA PRIVREDNIM SUBJEKTIMA U PRIVATNOM SEKTORU: Prva isplata najavljena za 8. april
  • POSLOVANJE INTESA LEASING-a U VREME PANDEMIJE: I u krizi – najbolji rezultat i veće tržišno učešće
  • GENERALI GRUPA SLAVI OVE GODINE 190 GODINA OD OSNIVANJA: “Fenice 190” za ekonomski oporavak Evrope izdvaja 3,5 milijardi evra
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. aprila 2021.
Podelite ovaj tekst: