ОЧУВАНА ТРАДИЦИЈА У БЕЛОЈ ПАЛАНЦИ: „Мирис завичаја”

Око 60 чланица удружења негује традицију старих заната, припрема храну по провереним рецептима, промовише Белу Паланку и издржава своје породице

babeУдружене жене заједно и организовано могу све, па чак и да пркосе кризи. Да је стварно тако, потврђује пример удружења грађана „Мирис завичаја“ из Беле Паланке. У разговору за Економетар Радијана Живковић, оснивач и председница овог удружења, каже да сада имају око 60 чланица. Реч је о женама које су више од десетак година радиле у овдашњим фабрикама електро и машинске индустрије, у индустрији хране и млечних производа, у фабрици обуће, а које после неуспешних приватизација више не постоје.

– Нисам се предала, нити сам сматрала да треба да седим „скрштених руку“. Мојим комшиницама које су остале без посла, па почеле да очајавају, понудила сам да кренемо са кетерингом, односно да производимо специјалитете какве су правиле наше баке и прабаке, по коме је овај крај познат. Познавала сам их као врло вредне и креативне и, разуме се, посао је кренуо. Тако су пре неколико година настали „Дани банице“, па „Сајам старих заната“ и друге наше манифестације, прича Радијана Живковић, којој је у окупљању жена, ангажовању и едукацији много помогла Јасмина Голубовић.

Кетеринг је лепо кренуо па су захваљујући добрим пословним везама, традиционални специјалитети из Беле Паланке почели да стижу на забаве и пријеме организоване широм Србије – у Београду, Новом Саду, Крагујевцу.

Опширније у штампаном издању

Podelite ovaj tekst: