„ЗЕЛЕНИ ХИТ“: Плодови савремене агротехнологије

„Зелени хит“ се бави селекционим радом, новим технологијама, обуком произвођача и вођењем њихове производње, као и консултантским послом директно на великим имањима. Основано 2000. године, ово предузеће успешно примењује најсавременију агротехнологију и обезбеђује најбољи квалитет поврћа и воћа за свежу потрошњу и индустријску прераду

porvrceПотенцијал пољопривреде је огроман, али његова реализација подразумева потпуну посвећеност читавог друштва и концентрацију памети и вештина свуда у Србији, како у самом државном врху, тако и у свим локалним самоуправама. Кад помињемо пољопривреду, увек морамо да говоримо и о прехрамбеној индустрији. Док не дођемо до виших фаза прераде и вишег степена пласмана производа, пољопривреда апсолутно неће бити наша развојна шанса.

Овако је др Небојша Момировић, професор ратарства и повртарства на Пољопривредном факултету у Земуну и сувласник породичног предузећа „Зелени хит“ у Батајници, код Земуна, одговорио на наше питање о томе колико је пољопривреда развојна шанса Србије, како се то већ годинама истиче. Оцене професора Момировића су тим више утемељене и проверене у пракси, јер је веома успешно спојио научно знање са непосредним искуством у обради земљишта и производњи поврћа и воћа, на породичном пољопривредном имању „Зелени хит“. Како је почело?

– Предузеће „Зелени хит“ настало је када сам се као млад и амбициозан истраживач на Пољопривредном факултету у Земуну вратио са усавршавања у Америци, Холандији и Израелу 1999. године и када сам схватио да код нас не постоје ни воља ни средства да се овако озбиљан рад финансира. Тада сам са супругом Смиљаном одлучио да оснујемо фирму и најпре смо закупили земљу и неколико објеката да бисмо знањем и радом дошли до садашња четири хектара на којима се бавимо свим пољима модерне агротехнологије.

Екипа Економетра је крајем августа посетила ово имање. Уз љубазне домаћине дочекала су нас огледна поља шећерне репе, кукуруза, соје и пшенице, пластеници пуни зрелих плодова паприке, парадајза и краставца, засади јагоде, малине и боровнице, али и летњиковац у цвећу, које је такође један од производа којим се с правом поносе.

Опширније у штампаном издању

Podelite ovaj tekst: