„ПОДРШКА ПРОИЗВОДЊИ ОРГАНСКЕ ХРАНЕ У ЈУЖНОЈ СРБИЈИ”

Центар за развој Јабланичког и Пчињског округа у оквиру сарадње са Аустријском развојном агенцијом реализује пројекат који за циљ има подизање свести и капацитета у органској пољопривредној производњи

podrskaИмплементација пројекта „Подршка производњи органске хране у јужној Србији“ почела је у децембру 2010. године. Као резултат тога, производњу органске хране у јужној Србији започело је око 50 пољопривредника и прерађивача. Пројекат траје до 31. маја 2014. године, а његова укупна вредност износи 775.000 евра од којих 725.000 представљају донаторска средства Аустријске развојне агенције.

– Центар за развој суфинансира пројекат са 30.000 евра, док учесници пројекта, односно произвођачи који раде на његовој имплементацији, учествују са 25.000 евра. Суфинансирање од стране произвођача подразумева буџетске линије које се односе на промотивне активности и набавку опреме – каже за Економетар Љубинка Сантаи, вођа пројекта.

Пре почетка активности на пројекту, тим стручњака из Центра је 2011. године урадио прелиминарну анализу према којој је 37 пољопривредних произвођача и прерађивача у оба округа било заинтересовано за овакав вид производње, док се њих четворо прикључило пројекту. Сви заинтересовани су пролазили кроз систем обука и упознали се са конкретним примерима.

Опширније у штампаном издању

Podelite ovaj tekst: