UVOD U BIZNIS: Švab i antiglobalisti – na istom zadatku?!

Pandemija covid-19 je donela mnoga “čudesa”, ali je malo ko očekivao da će doneti i približavanje ciljeva Klausa Švaba, osnivača Svetskog ekonomskog foruma (WEF) u Davosu, i antiglobalista koji svakog januara opsedaju ovo “znamenito” mesto u švajcarskim Alpima, protestujući protiv elite koja se tamo okuplja. O čemu je reč?

Piše: Radojka Nikolić

Polovinom ovog oktobra gotovo svi svetski mediji preneli su autorski tekst osnivača i predsednika WEF-a u kojem on poručuje da “svet mora preispitati kapitalizam kakav danas poznaje”. Naime, Švab ističe da “svet u post-COVID eri mora iznova proceniti vrednosti neoliberalne ekonomije, koje su pre pandemije smatrane svetinjama. Pandemija je pokrenula krizu u javnom zdravstvu i ekonomiji, u razmerama koje nisu viđene generacijama i pogoršala sistemske probleme, poput nejednakosti i pozicioniranja velikih sila”, napisao je Švab u tekstu objavljenom na sajtu WEF-a i poručio da je odgovor na takvu krizu “veliko resetovanje” ekonomije, politike i društva. I tako dalje.

Kad čovek čita, prosto ne može da poveruje da se vrednosti za koje se sada Švab zalaže, gotovo u reč poklapaju sa ciljevima antiglobalista koji svake godine protestuju upravo zbog Švaba, zbog njegovog Foruma, zbog političke, društvene i poslovne elite koju on tamo okuplja. Pa, pošto su se tu prilično “pomešale karte”, dajte malo da se podsetimo ko je ko u toj priči, da ne budemo baš toliko “kratke pameti”.

Dakle, Klaus Švab, nemački profesor ekonomije, osnovao je prvi forum 1971. godine, a tema je bila: kako usvojiti američki način upravljanja; to jest, model neoliberalnog kapitalizma. Okupilo se oko 150 učesnika, poslovnih ljudi, ali je kreativni osnivač odmah shvatio da mu projekat neće uspeti ako ne dovede političare. I evo ga, dve godine kasnije konferencija je proširila fokus na globalnu ekonomiju i društvene teme, pa od tada u Davos dolazi svako ko nešto znači na svetskoj sceni, ali i ko to može da plati. U januaru ove godine održan je jubilarni 50-ti Forum… Ali, uporedo sa napredovanjem Foruma, a posebno sa prodorom globalizacije, raslo je i nezadovoljstvo protivnika – antiglobalista. Njihovo geslo je glasilo: “Protiv terora slobodnog tržišta”. Više stotina ljudi, koji su se protivili neoliberalnom kapitalizmu (i ne samo tome), okupljalo se u podnožju Davosa, postajali su sve žučniji i agresivniji, pa je vremenom i zaštita od njih morala biti podržana i od strane vojske i policije. Došlo se dotle da je, na primer, o sigurnosti jubilarnog skupa, u januaru ove godine, brinulo 5.000 švajcarskih vojnika i 1.000 policajaca.

No, da ne zaboravimo i cenu prisustva tom elitnom skupu. Korporacije plaćaju godišnju članarinu WEF-u od 60.000 švajcarskih franaka, a može se ići i do 600.000 franaka za status “strateškog partnera”. Za ulazak na Forum treba da se dobije poziv i da se plati dodatna naknada, koja iznosi 27.000 franaka po osobi. To važi samo za korporativne lidere, dok predstavnici civilnog društva, nevladine organizacije, lideri Ujedinjenih nacija i vladini zvaničnici ne plaćaju ništa.

I sada, posle elitizma i novca u slavu kapitalizma koji je promovisao WEF tokom pet decenija, posle stalnih protesta antiglobalista, Klaus Švab piše, pored ostalog: “Ali, standardi našeg globalnog ekonomskog sistema moraće se preispitati otvorenog uma. Prvenstveno neoliberalna ideologija. Fundamentalizam slobodnog tržišta nagrizao je prava radnika i ekonomsku sigurnost, pokrenuo trku u deregulaciji do krajnjih granica, urušio poresku politiku i stvorio globalne monopole”…

Nije li cinično kad Klaus Švab upozorava na opasnosti od liberalnog kapitalizma zbog kojeg je i osnovao Svetski ekonomski forum u Davosu, koji mu je doneo planetarnu slavu, uticaj, a, bogami i veliki novac? Naravno da je cinično. A još poraznije je što je i ta “kritika neoliberalizma” prihvaćena kao još jedan pozitivan impuls iz Davosa…


U ovom broju još i …

  • MIODRAG MITROVIĆ, PREDSEDNIK KOMPANIJE MITECO-KNEŽEVAC: Šta sa otpadom posle pandemije
  • NAPRAVITE ODGOVARAJUĆU BEZBEDNOSNU IT STRATEGIJU: Rastuća pretnja: targetirani napadi na kompanije
  • IT INDUSTRIJA IZ ŽENSKOG UGLA: Ova godina je pokazala koliko je tehnologija prisutna i važna
  • POSLOVNI REZULTATI KOMPANIJE dm drogerie markt: I odgovorno i uspešno u 2020. godini
  • KROZ KAKVE KONTROLE PROLAZI PROIZVODNJA I PRERADA GORIVA U SRBIJI: Domaće gorivo i evropski standardi
  • PROIZVODNJA DUVANA U SRBIJI POSTAJE SVE ZNAČAJNIJA: Duvan veoma tražen – peti u izvozu
  • KOMPANIJA MARBO PRODUCT USPEŠNO REALIZUJE PROJEKAT NAMENJEN STUDENTIMA: Chipsy Agro Akademija za farmere 21. veka
  • UPOZORENJE POLA POLMANA DA JE BUDUĆNOST ČOVEČANSTVA STAVLJENA NA KOCKU: Klimatske promene i nejednakost prihoda – dva najveća izazova
  • DIGITALNI VODIČ: Mobilni naš nasušni
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. decembra 2020.
Podelite ovaj tekst: