TURIZAM I UGOSTITELJSTVO I DALJE KNJIŽE GUBITKE: Nije bilo renesanse u septembru

Brojevi u italijanskom turizmu su alarmantni i poražavajući. Govori se o gubicima u milijardama. Govori se o gubitku materijalnom, ali i onom drugom – socijalnom, koji je direktno povezan sa emotivnim, što dalje dovodi do zdravstvenih posledica… Kao da Italija gubi sebe

Piše: Marina Lazarević

Možete li da zamislite Veneciju bez turista? A Milano bez poslovnog sveta?

Ne znam da li vam se dogodilo da posetite Italiju u avgustu. Pričali su mi o tom fenomenu, da je cela zemlja na odmoru, da ništa ne radi, ali nisam verovala. Nisam mogla. Zemlja koja vrvi, da dozvoli sebi da nema nikoga i da ne rade radnje?!

I to sam doživela. Prazne ulice, prazna naselja, zatvorene robne kuće u centru Milana. Ne rade kafići i restorani. Jednostavno, ONI ODMARAJU. Cela zemlja. Osim obale gde je turizam. Navikli su da ne rade jedan mesec, ali ostalih 11 rade i zarađuju i mogu sebi priuštiti dovoljno za život. Zavidela sam na toj “matematici”, dok sam bila u Srbiji.

Ove godine taj veliki “STOP” se dogodio, ne zato što su želeli, nego zato što su morali. Ove godine u Italiji “avgust” traje devet meseci. Potrošnja je svedena na minimum. Tek da se “udahne”.

Svi su se radovali septembru. Nadali se novom početku. Krenule su škole, vrtići i sve je “radilo”, ali se pričalo o neisplaćenim porezima i zahtevima države da se podmire obaveze, a bez da su platili obećano. Protestovali su po segmentima. Ugostitelji najčešće. Na njima se najviše “slomilo” i svima koji imaju veze sa proslavama, socijalizacijom, radošću.

Brojevi u ugostiteljstvu su alarmantni i poražavajući. Govori se o gubicima u milijardama. Govori se o gubitku materijalnom, ali i onom drugom – socijalnom, koji je direktno povezan sa emotivnim, što dalje dovodi do zdravstvenih posledica.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • MIODRAG MITROVIĆ, PREDSEDNIK KOMPANIJE MITECO-KNEŽEVAC: Šta sa otpadom posle pandemije
  • NAPRAVITE ODGOVARAJUĆU BEZBEDNOSNU IT STRATEGIJU: Rastuća pretnja: targetirani napadi na kompanije
  • IT INDUSTRIJA IZ ŽENSKOG UGLA: Ova godina je pokazala koliko je tehnologija prisutna i važna
  • POSLOVNI REZULTATI KOMPANIJE dm drogerie markt: I odgovorno i uspešno u 2020. godini
  • KROZ KAKVE KONTROLE PROLAZI PROIZVODNJA I PRERADA GORIVA U SRBIJI: Domaće gorivo i evropski standardi
  • PROIZVODNJA DUVANA U SRBIJI POSTAJE SVE ZNAČAJNIJA: Duvan veoma tražen – peti u izvozu
  • KOMPANIJA MARBO PRODUCT USPEŠNO REALIZUJE PROJEKAT NAMENJEN STUDENTIMA: Chipsy Agro Akademija za farmere 21. veka
  • UPOZORENJE POLA POLMANA DA JE BUDUĆNOST ČOVEČANSTVA STAVLJENA NA KOCKU: Klimatske promene i nejednakost prihoda – dva najveća izazova
  • DIGITALNI VODIČ: Mobilni naš nasušni
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. decembra 2020.
Podelite ovaj tekst: