ОДРЖИВОСТ ЖЕНСКИХ БИЗНИСА У СРБИЈИ

Удружење пословних жена Србије представило је 17. септембра истраживање којим су обухваћене жене које су 2006. године основале фирме уз помоћ Националне службе за запошљавање и програма самозапошљавања Републичке агенције за мала и средња предузећа

odrzivostПословни амбијент за започињање бизниса у Србији сада је мање повољан него пре четири године, сматра око 80 одсто жена активних предузетница, али већина намерава да настави са бизнисом. Жене које се баве малим и средњим предузетништвом наводе да се сада теже долази до почетног капитала, порези су већи, већи је ризик пословања, иако је данас побољшана информисаност жена, јаче је њихово пословно самопоуздање, а боља је и перцепција друштва за жене предузетнице. Ово су резултати истраживања „Одрживост женских бизниса у Србији – институционални оквир, шансе и изазови“, које је 17. септембра на округлом столу у Привредној банци Београд представило Удружење пословних жена Србије, уз институционалну подршку Немачке развојне агенције GTZ.

Истраживање је рађено у јуну ове године и односи се на предузетнице које су 2006. године основале своје фирме уз помоћ Националне службе за запошљавање и програма самозапошљавања Републичке агенције за мала и средња предузећа. Сања Поповић-Пантић, председница Удружења, нагласила је да је истраживање рађено са истим предузетницама које су пре четири одине покренуле сопствени бизнис и да су дошли до података који могу помоћи да се увећа удео жена у домаћем предузетништву.

Стратегија развоја

Истраживање је обухватило 57 предузетница које су похађале тренинг за започињање сопственог бизниса. Од тих предузетница, после четири године, 38 њих и даље ради, 19 је затворило фирме углавном због економских разлога, а осам њих ради у неким другим пословима. Истраживање је углавом обухватило женске фирме у којима има један или два запослена радника. Четири године после оснивања, већина фирми има исти број запослених.

Опширније у штампаном издању

Podelite ovaj tekst: