Колико дамо земљи, толико ће нам она вратити

Будућност је у рационалном коришћењу постојећих извора енергије, изградњи нових капацитета, пре свега у области обновљивих извора, доброј организацији и ефикаснијем управљању на свим нивоима, поруке су са првог међународног форума о енергетској ефикасности и менаџменту у Нишу

cccКажу да је најјевтинија енергија она која се не потроши. Енергија је ограничен ресурс, а ми смо навикли да је трошимо као да је има у неограниченим количинама. Србија је на последњем месту у Европи по енергетској ефикасности. Потрошимо више од два и по пута енергије по јединици друштвеног производа него у свету, а четири до пет пута више него у Европској унији. Штедња енергије је неопходна на свим нивоима, од државе до локалне самоуправе и сваког појединца. Тешко је променити свест о томе, али је то и најјевтиније. Ако се сви потрудимо да рационално користимо енергију, самим тим уштедећемо средства за изградњу нових објеката.

Ово су поруке са првог међународног форума о енергетској ефикасности који је одржан 17. септембра у хотелу „Наис“ у Нишу. Скуп је организовао Централни европски форум за развој CEDEF у сарадњи са Министарством за рударство и енергетику, Агенцијом за енергетску ефикасност, локалном самоуправом Ниша и бројним медијским партнерима, међу којима је и часопис Економетар. Учествовало је око триста представника локалних самоуправа, амбасада, привредних друштава, инвеститора, банака, комора, Електропривреде Србије.

Отварајући скуп, министар рударства и енергетике Петар Шкундрић навео је три стратешка циља Србије у области енергетике: сигурно снабдевање, повећање укупне енергетске ефикасности и развој енергетског сектора сагласно будућим потребама Србије. Када говоримо о потребама Србије, рекао је он, морамо да водимо рачуна и о потребама региона, а то значи да водимо рачуна о интеграционим процесима инфраструктуралног и осталог карактера који нас сврставају у равноправне чланове заједнице европских народа. У том смислу, Србија може да буде задовољна, јер се ми кроз чланство у енергетској заједници југоисточне Европе трансформишемо у области енергетике као чланица Европске уније. Посебно важно питање за сваки менаџмент, па и за ову област, јесте заштита животне средине и у оквиру тога однос према обновљивим изворима енергије. Отварајући своју прву хидроцентралу на Нијагариним водопадима 1896. године, Тесла је рекао да развој нације и градова зависи од расположиве количине енергије и људске способности да открива нове изворе енергије. Међу новим изворима су обновљиви извори енергије који не могу да реше проблем светске енергетике, али могу значајно да допринесу у смислу људске одговорности за садашњост и будућност планете, поручио је министар Шкундрић.

Опширније у штампаном издању

Podelite ovaj tekst: