„Паметни“ аутобус

На улицама града за сада је само један овакав аутобус али, ако се укаже потреба, нишки стручњаци и мајстори направиће још неко возило

pametni-autobusУ погону “Ниш експреса”, јединог превозника који путнике превози аутобусима које сам производи, направљен је први нископодни аутобус са платформом за колица. Аутобус је намењен особама са инвалидитетом, старим и болесним особама, деци и мајкама са малом децом. Аутобус има укупно 35 седишта и 90 места за стајање, тако да може да вози 125 путника. Пола аутобуса има нормалну висину, док је половина висине само тридесет сантиметара, тако да се равна са ивичњаком. На улицама града за сада је само један овакав аутобус али, ако се укаже потреба, нишки стручњаци и мајстори направиће још неко возило, а спремни су да га производе и за друга тржишта.

По речима Драгослава Стевановића, директора погона одржавања и производње у “Ниш експресу”, производњи аутобуса претходила је студија о његовој сврсисходности у којој се 30 посто Нишлија изјаснило за увођење оваквог возила.

– Направили смо оптимизацију кабинског дела, како бисмо задовољили потребе широког круга путника. Такође смо урадили оптимизацију поузданости аутобуса, уградњом уређаја за елек-тропнеуматско командовање мењачем. Урађен је и посебан систем грејања, тако да се греје свако седиште. Аутобус је климатизован и обезбеђује комфор и у време летњих врућина, истиче Стевановић.

Производњом нископодног аутобуса, “Ниш експрес” је након десет година заокружио производни програм. Наиме, до сада су из његових погона изашли пут-нички туристички аутобуси, соло возила за градски превоз и зглобна возила.

Нископодни аутобус “нибус 150.16” већ је добио надимак “паметни бус”. Прво, због тога што је резултат домаће памети – стручњака, инжењера, мајстора. На његовој конструкцији и производњи били су ангажовани читави тимови “Ниш експреса”, у сарадњи са Електронским факултетом. Друго, аутобус је украшен ликовима нишких студената који су добили стипендију градске општине Медијана из Фонда “Света Петка”. Нишлије ће свакодневно гледати лица ових младих људи који су будућност наше земље. Просек оцена у њиховим индексима је изнад 9,90.

Podelite ovaj tekst: