Губици су прошлост

Приватизацију фирме убрзаће исплата нераспоређене добити од преко 90 милиона динара, која је била главни разлог сукобљавања радника

gubitci-su-proslostПосле финансијских дубиоза и губитака у 2005. и 2006. години, запослени у Фабрици минералне воде и сокова „Хеба“ у Бујановцу крај прошле, 2007. године, дочекали су на „зеленој“ пословној грани.

Како за Економетар каже Миодраг Манасијевић, генерални директор „Хебе“, губици у фирми са 510 запослених од ове године постају прошлост, добрим делом и због тога што је лани са производних трака сишло више од 46 милиона литара минералне, „еко воде“ и сокова. Прошлогодишњи производни учинак и резултати у продаји производа већи су од претходних за четири одсто. Манасијевић истиче да су бујановачки минералци најзад зауставили гомилање губитака највише због смањења трошкова пословања за више од 82 милиона динара.

– Планирано је да „Хеба“ ове године произведе и потрошачима у земљи и иностранству испоручи око 50 милиона литара воде и сокова, или за десет процената више него у 2007. години, вели директор Манасијевић уз напомену да је у овој фирми све у знаку приватизације, на коју треба да буде стављена тачка до средине лета ове године. Приватизацију „Хебе“ у великој мери убрзаће и подела нераспоређене добити остварене у периоду од 1996. до 2003. године у укупном износу од 390,2 милиона динара. Право на поделу ове добити, која је решењем Вишег трговинског суда у Београду формално-правно призната као легално потраживање запослених, имају 553 садашња и бивша радника.

– Од 2003. до 2006. године комотно смо се и нерационално понашали У овом периоду непотребно је примљено више од 100 радника. Задовољан сам лањским пословним резултатима, јер смо прошлу годину најзад дочекали без губитака. Охрабрује чињеница да се повећава продаја „еко воде“. Прошле године потрошачима у Војводини и на београдском тржишту испоручено је 14 милиона литара „еко воде“. Нарочито је био изражен пораст продаје „еко воде“ у балонима од шест литара.

Продали смо више од 800.000 ових балона, због чега је реализација „еко воде“ повећана за 35 одсто. Потрошачима у Македонији продали смо око 3,5 милиона литара газиране воде за око 500.000 евра. У Македонију, Немачку и у још неке земље, ове године треба да извеземо производе за 600.000 евра, каже директор Манасијевић.

Podelite ovaj tekst: