Традиција у новом руху

Бивши правник Електронске индустрије, Драган Китановић, пронашао себе у сликању етномотива

tradicija-u-novom-ruhuКада је у време транзиције пре десетак година остао без посла у Електронској индустрији, дипломирани правник Драган Китановић је, као и сви они који постану прекобројни у фирми, почео да размишља шта да ради. Прво је, каже, схватио да није спреман да у новим приликама настави професију правника за коју се школовао, али се присетио своје вокације из младости према сликарству. Није дуго размишљао о томе како да настави. Окренуо се богатству нашег фолклора који дозвољава интерпретацију у потпуно новом ликовном изразу. Почео је да илуструје то богатство које је убрзо преточено у неколико серија разгледница и керамичких предмета.

– У сарадњи са власником једне штампарије урадио сам промотивни материјал за туристичку агенцију која планира да доводи иностране госте. Комплет тих разгледница урађен је у две серије које су наишле на тако добар пријем на Сајму туризма у Београду 2005. године, да су неки одушевљено аплаудирали. Међутим, нисмо отишли далеко од аплауза. Када је требало да се посао непосредно реализује и да почне да доноси неке комерцијалне ефекте, запело је због бројних проблема и познатих наших нарави, присећа се почетака Китановић.

То га није обесхрабрило и он је наставио да ради пуном паром у свом атељеу. – Нисам стао. Богатство нашег фолклора инспирисало ме је да и даље радим, па је тако уследио и трећи серијал са читавим низом нових мотива који је претворен у прототипове модерног сувенирског програма на хартији. Затим је уследио четврти серијал на платну. Са темпере и папира прешао сам на платно, радећи у техници уља и акрила. Формати нових дела превазилазе формате илустрација. Ту сам добио још већу слободу изражавања, каже наш саговорник.

Четврти серијал посветио је својим прецима – дедама, бакама, мајци, оцу, покушавајући да врати време које неумитно пролази под притиском модерне технологије и савременог живота. Својски се труди да на неки начин сачува импресије из тог идиличног периода – времена млинова, преслица, мирних и чистих река, цветних ливада и жита која класају.

Podelite ovaj tekst: