Покрени мали бизнис

У десет епизода три предузетника ће пролазити кроз све етапе у оснивању предузећа у Београду, а најбољи добија на поклон 5.000 евра и веома стимулативни кредит за покретање самосталног бизниса

pokreni-mali-biznisУ Србији први пут почиње да се реализује бизнис риалити шоу под називом ”Сам свој газда”, који ће уз подршку Скупштине града Београда, Ерсте банке, Регионалног центра за развој МСП и предузетништва „Београд“ и Привредне коморе Београда, реализовати продуцентска кућа Advance на РТВ Студио Б. Више од двадесет кандидата, потенцијалних предузетника, по избору стручне комисије учествовало је у такмичењу за главну награду – поклон од 5.000 евра и веома стимулативни кредит за развој бизниса. Новац треба да им помогне да реализују своју пословну идеју. Ови необични такмичари прошли су кроз неопходна тестирања и снимање пред камерама у просторијама Регионалног центра ”Београд”. Учинак такмичара вредноваће током фебруара стручни жири који чине представници Скупштине града, Ерсте банке и Регионалног центра. Они ће одлучити која три кандидата могу да наставе такмичење кроз осам етапа у десет епизода које ће од 1. марта моћи да прате гледаоци Студија Б.

Грађани ће у том серијалу моћи да виде како се понашају три будућа предузетника у свим ситуацијама кроз које морају да прођу да би основали предузеће у Београду. Само победник ће имати обавезу да у одређеном року региструје привредно друштво или предузетничку радњу, у зависности од делатности којом жели да се бави, а на бази пословне идеје са којом је учествовао у серијалу.

Организатори су пружили прилику и другим грађанима који желе да конкуришу за учешће у првом серијалу и продужили рок за пријаве до краја јануара. Нови кандидати ће почетком фебруара бити позвани на разговор и третира-ни равноправно са онима који су то већ прошли. На сајту Регионалног центра налази се пријава за кандидате, коју треба попунити и послати мејлом на адресу Центра или поштом.

”Сам свој газда” може да постане свако ко жели да се самостално опроба у малом бизнису, има добру пословну идеју и намерава да запосли неколико радника у својој фирми. Циљ овог пројекта је промоција програма и институција града Београда које раде на побољшању самозапошљавања и стимулисању приватног предузетништва, предузећа, радњи, пољопривредних газдинстава. План је да се на најзанимљивији начин, путем телевизијског програма, грађани едукују у вези са процедурама и могућностима за оснивање сопственог предузећа. Пројекат ће бити реализован искључиво са грађанима који живе на територији града Београда, а уколико емисије на Студију Б наиђу на добар одјек код гледалаца, план је да шоу буде настављен у више телевизијских серијала, али и по градовима широм Србије, у Нишу, Новом Саду, Крагујевцу.

Иницијатива Скупштине Београда

Идеју за овај пројекат покренула је Скупштина града Београда, која је у протекле две године организовала више акција за подршку малим и средњим предузетницима на територији града. Уз подршку градских власти додељивани су микрокредити под веома повољним условима за оснивање фирми, са посебном подршком за оснивање занатских радњи, покретање породичног бизниса, али и кредити под повољним условима за оснивање пољопривредних газдинстава. Међутим, приликом реализације ових пројеката градски челници су уочили да повољне кредите углавном узимају комитенти банака које учествују у реализацији пројеката.

Јасенко Лазовић, члан Градског већа и председник Савета за запошљавање Скупштине града, у разговору за Економетар каже да су у Савету одлучили да подстакну ширу популацију да учествује у овим акцијама али и да потенцијалне предузетнике боље информишу о условима кредитирања, подршци града, државе и других институција. Зато су и почели преговоре са продуцентским кућама о томе који је најбољи начин да што већи број грађана заинтересују, информишу и едукују о покретању самосталног бизниса. Продуцентска кућа Advance имала је припремљен пројекат – економски риалити шоу под називом „Сам свој газда”.

– Циљ пројекта је стимулисање оснивања МСП, радњи, предузећа, газдинстава, промовисање активности у вези са самозапошљавањем, али и подизање свести грађана о могућностима покретања бизниса, кроз едукацију о неопходним процедурама у оснивању и вођењу фирме. Продуцентска кућа Advance предложила нам је добру идеју да кроз мини серијал од десет епизода на РТВ Студију Б у трајању од 25 до 30 минута, објаснимо грађанима који је пут неопходно проћи од идеје до оснивања сопствене фирме. На путу од регистрације предузећа, обезбеђивања средстава за посао, проналажења пословног простора, радника, долази до неизоставних препрека и евентуалних застоја које је неопходно превазићи. Намеравамо да на забаван начин објаснимо гледаоцима како на најбржи и најлакши начин могу да превазиђу све застоје и брзо и лако започну сопствени мали бизнис, објашњава Јасенко Лазовић.

Пројекат је добио подршку Ерсте банке која ће обезбедити финансирање по веома стимулативним условима, али и Регионалног центра за развој МСП и предузетништва „Београд”. Директорку овог центра, Гордану Лазић-Рашовић, Савет за запошљавање одредио је за стручног консултанта на пројекту.

Podelite ovaj tekst: