ПАСТАИ: Укус равиола задивио и Италијане

Љубица Еркић, из Сремске Каменице, покренула је 2016. године фирму “Пастаи”, набавила половне машине и почела да производи тестенине обогаћене зачинским биљем и поврћем. Врло брзо је успоставила сарадњу са ексклузивним хотелима, њени производи нашли су се на полицама великих маркета, а њеном тестенином одушевљени су и Италијани од којих је учила занат

Љубица Еркић

Када је пре три године одлучила да напусти посао и покрене свој бизнис, једино што је Љубица Еркић (40) тада знала јесте да ће да се бави производњом хране. Идеју да то буду баш тестенине добила је на једном од путовања у Италију када је угледала зелене, црвене и жуте таљателе и равиоле. Њена фирма “Пастаи” данас производи више од 20 врста тестенина са додатком поврћа и зачинског биља, али и оне са чоколадом, циметом или лимуном.

– Сви састојци које користимо за тестенине су потпуно природни, нема адитива, емулгатора, глутена, а боје су добијене из биљака. Имамо и групу интегралних тестенина, без белог брашна, од ражи, јечма, овса, проса, хељде и спелте. Зачинска тестенина је са першуном и босиљком, копривом, мајчином душицом, чили папричицама или ориганом, док је слатка линија потпуно без шећера, а правимо је од чоколаде, ваниле, лимуна, цимета… – каже за Економетар Љубица Еркић коју смо затекли на фестивалу “Укуси Војводине” који је одржан 7. и 8. септембра у Лиманском парку, у центру Новог Сада.

Њена фирма “Пастаи тестенине” настала је 2016. године у Сремској Каменици. Иако је имала сигуран посао и добру плату у једној домаћој компанији, Љубица није била задовољна.

– Сви су ме тапшали по рамену и говорили ми да сам вредна и радна. Онда сам погледала око себе и схватила да нисам испунила свој капацитет, већ да радим за друге људе. Тада сам одлучила да се опробам на тржишту, да покренем нешто своје. То је био изазов за мене – наглашава Љубица. Ова млада жена је по струци индустријски инжењер и пре него што је почела сама да производи тестенине, није имала много додира са технологијом хране. Али то је није обесхрабрило.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • ФОНДАЦИЈА РНИДС О САЈБЕР БЕЗБЕДНОСТИ: ДИГИТАЛНО БОЈНО ПОЉЕ: Едукација кључна за безбедност на интернету
  • УТИЦАЈ ДИГИТАЛНИХ СЕРВИСА НА ПОБОЉШАЊЕ УСЛУГА: Moбилнa aпликaциja Уникрeдит бaнкe зa правна лица
  • ПРОБЛЕМИ ОРГАНИЗОВАНОГ ОДВОЂЕЊА ОТПАДНИХ ВОДА СЕОСКИХ НАСЕЉА У СРБИЈИ: Само осам одсто сеоских домаћинстава има прикључак на јавну канализацију
  • Следећи број Економетра излази 10. децембра 2019.
Podelite ovaj tekst: