СТИГЛА ЈЕ НОВА КЛАСА МЛАДИХ ПРЕДУЗЕТНИКА: Сушене ролнице из дипломског рада

Ана Доловац, из Футога, планирала је да крене маминим стопама и постане учитељица. Али, љубав према земљи одвела ју је у органску пољопривреду. Направила је здраву посластицу од сушеног органског воћа са којом, уз матичне сокове из породичне производње, полако осваја тржиште

Ана Доловац сокове прави од јабуке и у комбинацији вишња и јабука

У данима пред матуру пре шест година, у Карловачкој гимназији, Ана Доловац је размишљала како ће после уписа и завршетка Педагошког факултета радити „дамски посао“. Одлуку да, ипак, не крене стопама маме Драгане која је учитељица, донела је неколико дана пред пријемни. Само је члановима породице саопштила – идем на Пољопривредни факултет!

Данас је Ана (25) успешна предузетница, иноваторка и студент мастера на смеру Органске пољопривреде. Према њеној рецептури која је била тема њеног дипломског рада, од пре две године праве сушене воћне ролнице у породичној радионици.

– Када нешто волиш ништа није тешко, не доживљаваш као посао, већ ти је све игра, забава, један велики експеримент, каже млада и полетна Футожанка.

„Доловац органик и традиција”, осим овог укусног производа, воћних палачинки, како их деца зову, производи матичне сокове од органског воћа. Уз рад на сушењу, млевењу, ролању посластице, учешћа на сајмовима, семинарима за едукацију, обавеза на мастеру, Ана је сваке суботе на Рибљој пијаци у Новом Саду. Тата Миленко задужен је за продају на тезги Органске пијаце у Блоку 44 на Новом Београду. Помоћ стиже и од преосталих чланова породице: мама је задужена за папирологију и писање пројеката, а најмлађи Стефан је дегустатор и такође вредни радник на салашу.

Ана је, како каже, љубав према земљи осећала одмалена. Сећа се усхићења када би одлазили код деде на салаш.

– Говорила сам стално: моја земља, моја земља. И прва је подржала тату Миленка када је решио да напусти успешну каријеру у ИТ индустрији и врати се пољопривреди.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • ФОНДАЦИЈА РНИДС О САЈБЕР БЕЗБЕДНОСТИ: ДИГИТАЛНО БОЈНО ПОЉЕ: Едукација кључна за безбедност на интернету
  • УТИЦАЈ ДИГИТАЛНИХ СЕРВИСА НА ПОБОЉШАЊЕ УСЛУГА: Moбилнa aпликaциja Уникрeдит бaнкe зa правна лица
  • ПРОБЛЕМИ ОРГАНИЗОВАНОГ ОДВОЂЕЊА ОТПАДНИХ ВОДА СЕОСКИХ НАСЕЉА У СРБИЈИ: Само осам одсто сеоских домаћинстава има прикључак на јавну канализацију
  • Следећи број Економетра излази 10. децембра 2019.
Podelite ovaj tekst: