Препород српских села уз Делтину помоћ

Програмом „Наше село“ обухваћено четрдесет воћара и сточара који проширују и ограђују воћњаке, граде системе за наводњавање, реновирају штале, повећавају број грла, обнављају механизацију. Исељавање је било велико, сада је застало, а ми се надамо да ће људи почети да се враћају, каже један од корисника зајма

Делта је обновила школу у селу Мала Јасикова

Зоран Стојкић из Мале Јасикове код Зајечара две године је радио као грађевинац у Француској, а онда се вратио у родно село и решио да се бави воћарством. Живи са супругом и двоје деце, а отац и мајка су му у Немачкој, али он се нада да ће и они једног дана да се врате и да му помогну у производњи воћа. Зоран је један од четрдесет пољопривредника који су се укључили у програм Делта холдинга „Наше село“ који је покренут новембра 2018. године са циљем да помогне развој пољопривреде у неразвијеним селима. За почетак су одабрана зајечарска села Мала Јасикова и Дубочане.

Зоран узгаја дуњу на три хектара, планира да прошири воћњак за још два хектара и да засади шљиву на један хектар. У оквиру програма узео је кредит у износу од 7.300 евра, оградио воћњак и изградио комплетан систем за наводњавање.

– Ове године киша није падала два месеца, а наводњавање је прва ствар у воћарству која би требало да се уради. Узео сам атомизер који обезбеђује много бољу заштиту него буре које сам раније користио. Подигао сам ограду која штити воћњак од дивљачи која су ми причињавала велику штету. Прошле године имао сам један вагон дуња, а ове године очекујем два вагона. Три хектара је велика површина и ако се квалитетно ради и обрађује, може да се произведе велика количина. Већину дуња продајем дестилеријама, а мању количину задржавам за производњу ракије. Овде уствари није реч о кредиту, већ о повољној позајмици, јер враћам само главницу, док је Делта преузела камате, каже овај воћар за Економетар.

Његов комшија Милош Јоковић бави се воћарством одмалена. Има око једанаест хектара воћњака, од којих пет
и по хектара заузима дуња, а остало крушка. Он је у оквиру програма „Наше село“ узео 15.000 евра како би такође подигао ограду и изградио систем за наводњавање.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • ФОНДАЦИЈА РНИДС О САЈБЕР БЕЗБЕДНОСТИ: ДИГИТАЛНО БОЈНО ПОЉЕ: Едукација кључна за безбедност на интернету
  • УТИЦАЈ ДИГИТАЛНИХ СЕРВИСА НА ПОБОЉШАЊЕ УСЛУГА: Moбилнa aпликaциja Уникрeдит бaнкe зa правна лица
  • ПРОБЛЕМИ ОРГАНИЗОВАНОГ ОДВОЂЕЊА ОТПАДНИХ ВОДА СЕОСКИХ НАСЕЉА У СРБИЈИ: Само осам одсто сеоских домаћинстава има прикључак на јавну канализацију
  • Следећи број Економетра излази 10. децембра 2019.
Podelite ovaj tekst: