После Србије, примена уређаја у САД и Великој Британији

Софтвер и уређај из корпуса интернета ствари (IoT) настао на релацији Бечеј – Београд олакшава виноградарима процену ризика по род, примену заштитних мера на прецизној локацији, а све у циљу смањења трошкова и дугорочне одрживости. До сада је мала екипа награђивана на домаћим технолошко-иновационим конкурсима док за 2022. најављују излазак на већа тржишта

Срђан Тадић и Вукашин Пејовић, суоснивачи компаније

У претходне две године, међу чокоте у пет винограда на Фрушкој гори, у Неготинској крајини и у близини Сокобање, на око педесетак хектара, постављени су паметни уређаји које су осмислили инжењери домаћег стартапа Atfield Technologies. Захваљујући сензорима и софтверу Winessense за детекцију временских параметара: падавина, температуре ваздуха, степена влаге и ветрова, уз помоћ алгоритама и вештачке интелигенције, винарима на мобилни телефон стижу обрађени подаци које користе да би уочили неуједначености на терену, и потом прецизно деловали где је потребно, у засаду.

Јединствено дигитално решење на домаћем тржишту појавило се ове године, прошло је тест фазе и полако почиње комерцијални живот међу српским виноградарима. Већ за неколико месеци, током 2022, како каже Вукашин Пејовић, један од суоснивача компаније, очекују их два пилот пројекта у иностранству – у савезној држави Орегон у САД, и у једном винограду у Великој Британији.

– Тренутно смо у фази када интензивирамо излазак на већа тржишта. Ове површине у Србији, где су тренутно уређаји, још увек су скромне, али то је била свесна одлука. Желели смо да прво све добро тестирамо на свом, пријатељском терену.

Потенцијал агри-тех решења за одрживост винограда о коме су почели да размишљају још 2017., а прве кораке у реализацији направили 2019, препознат је на домаћим технолошко-иновационим конкурсима.

Најпре се екипа инжењера из Бечеја и Београда крајем 2019. нашла у групи 33 компаније којима је одобрено микро финансирање за развој иновације, у пројекту „Развој нових производа и услуга кроз комерцијализацију истраживања у малим и средњим предузећима“ Фонда за иновациону делатност.

Ове јесени, на конкурсу Star Tech-а који спроводи НАЛЕД заједно са Владом Републике Србије и уз финансијску подршку компаније Филип Морис, стручни жири је одлучио да се тиму одобри инвестиција од 50.000 долара за даљи развој и излазак на страно тржиште.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • Добитници награда за предузетништво за 2021.
  • ФИСКАЛНИ САВЕТ ОЦЕНИО ПРЕДЛОГ ЗАКОНА О ЗАВРШНОМ РАЧУНУ БУЏЕТА ЗА 2020. ГОДИНУ: Потрошено 14 милијарди динара више него што је објављено
  • ГОДИШЊИ ИЗВЕШТАЈ О ПОСЛОВАЊУ ЕКОНОМСКИХ ЦЕЛИНА У ПРИВРЕДИ У 2020. ГОДИНИ: Делта холдинг – највећа економска целина у Србији
Podelite ovaj tekst: