Показаћемо како се добар род може добро и продати

Овог новембра почиње трогодишњи циклус едукације за оне који желе да унапреде производњу воћа, поврћа и других биљних култура, узгој стоке и производњу меса. За све који желе да прилагоде своје пословање 21. веку. Завршетком овог програма, уз знање, стиче се и сертификат „Управљање пословањем у пољопривреди – професионални ниво“

Бојан Балаж, руководилац програма: Важан је менаџмент у пољопривреди

Српски пољопривредници знају да са њива, из воћњака, винограда и пластеника уберу квалитетан род али им често недостаје знање да воће, поврће и друге производе добро продају. Немају довољно пословног знања и вештина да плодове свог нимало лаког рада, високо пласирају на домаће и инострана тржишта. У 21. веку су пословне вештине постале један од предуслова да производ стигне до полица трговинских ланаца у земљама развијене Европе, Америке или у домаће радње. Програм који покрећемо на јесен – Бизнис у пољопривреди, управо је осмишљен да премости тај јаз и успешним пољопривредницима помогне да стекну базична бизнис знања, каже Бојан Балаж, директор програма Бизнис у пољопривреди Мокрогорске школе менаџмента (МШМ), на почетку разговора за Економетар. Овај програм је подржан од стране УСАИД-овог пројекта за конкуренту привреду, што је додатна значајна референца.

Програм је конципиран тако да не улази у саму „технологију“, пољопривредних процеса, већ отвара врата информацијама и умећу из пословања, реалног бизниса. Предавачи МШМ годинама уназад имају успешну сарадњу са менаџерима великих компанија, а однедавно и са власницима и менаџерима МСП-а. За бављење пољопривредом такође су неопходна менаџерска знања која полазници могу да стичу од ове јесени.

У међународној класификацији, овај програм ће имати ниво агро МБА и биће јавно признат, као и остали програми МШМ за неформално образовање, од стране Министарства просвете. Полазници који успешно заврше модуле добијаће сертификат „Управљање пословањем у пољопривреди – професионални ниво“.

Реч је о веома конкретним моделима знања и учењу вештина како нешто успешно продати, како од сировине доћи до производа додате вредности и какав се и који производ тражи на специфичним, иностраним тржиштима. У оквиру тога се стицање нових знања односи на то како оптимизовати пословање, колико је важан маркетинг, како пратити и употребити иновативна решења, објашњава Бојан Балаж.

Фото: МШМ

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • СТАБИЛНО ПОСЛОВАЊЕ ЛУКЕ БЕЧ УПРКОС КРИЗИ: У години короне промет повећан за 28 одсто
  • „МАЛИ ШЕНГЕН” ЗА НАПРЕДАК ЗАПАДНОГ БАЛКАНА: Нови споразуми на састанку у Скопљу 29. јула
  • ОДРЖАНА ДЕСЕТА КОНФЕРЕНЦИЈА DIGITAL DAY: Дигитaлнo тржиштe увeћaнo вишe oд шeст путa
  • ПРOГРAМИ ФИНAНСИJСКE ПOДРШКE ЗA РAЗВOJ ПOСЛOВAЊA У РEГИOНУ ЗAПAДНOГ БAЛКAНA: Региону Балкана потребна већа помоћ ЕУ
  • Следећи број Економетра излази 7. септембра 2021.
Podelite ovaj tekst: