Уместо продаје сировина, направио производе за медаље

Лесковчанин Бојан Илић је са својих плантажа у селу Граница код Бојника хладњачама испоручивао малину и вишњу, а затим је одлучио да покрене сопствену производњу, не слутећи да ће његова робна марка „only natural“ да се „позлати“ – ове године освојио је седам златних одличја у Новом Саду

Сокови, џемови, кукурузно брашно – све што је квалитетно и природно лако нађе купца

Да одмах кажемо, производи са ознаком „only natural“ Пољопривредног газдинства Бојана Илића из Лесковца управо су освојили четири златне медаље и повељу Новосадског пољопривредног сајма за изузетан квалитет, док је ајвар проглашен за шампиона квалитета групе производа. Сајам ће, по уобичајеном календару, бити одржан у септембру (од 18. до 24. септембра, ако то епидемиолошки услови дозволе), а признања су уручена 22. јуна.

Одличја са највећег пољопривредног сајма у Србији у Бојанов дом стигла су и прошле године. Добио је златне медаље за сируп од шумске боровнице, сируп од малине и за кукурузно брашно из поточаре.

Али, занимљиво је да се Бојан није припремао за пољопривредника, већ за металца. Завршио је Средњу металску школу у Лесковцу, смер аутолимар, али није постао металац. Први посао добио је у путничком саобраћају „Југекспреса“ у Лесковцу, где му је отац радио као контролор, а кад је ово предузеће пропало, окренуо се трговини.

Најпре је отворио продавницу пластике, потом је држао пиљару, а онда се присетио свог имања у селу Граница недалеко од Бојника. Пре пет година ту је засадио малину на петнаестак ари, вишњу на четрдесет ари и купину на десетак ари. Плодове са својих плантажа испоручивао је хладњачама. Као и већина пољопривредника, није био задовољан откупном ценом и сталним уценама хладњачара, па је одлучио да покрене сопствену производњу. Прво је направио сируп од малине и вишње, а затим је почео да откупљује шумску боровницу, јагоду, купину, па је у свом производном програму већ имао неколико врста воћних сирупа. Смислио је и примамљив назив за своју робну марку – „only natural“.

– Направио сам сајт, почео да рекламирам своје производе и продаја је кренула. Почеле су да стижу наруџбине из целе Србије. Откупљујем боровницу са Власине која је изузетног квалитета. Планирам на јесен да засадим јагоду, кајсију, шљиву, аронију, све оно што немам, а сада производим од откупљеног воћа. Уберем и прерадим око тону и по малине, једну до две тоне вишње, а шумску боровницу до пола тоне, јер ње нема у великим количинама. Хоћу да имам све своје, осим боровнице коју ћу и даље да откупљујем од берача са Власине, најављује наш саговорник.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • СТАБИЛНО ПОСЛОВАЊЕ ЛУКЕ БЕЧ УПРКОС КРИЗИ: У години короне промет повећан за 28 одсто
  • „МАЛИ ШЕНГЕН” ЗА НАПРЕДАК ЗАПАДНОГ БАЛКАНА: Нови споразуми на састанку у Скопљу 29. јула
  • ОДРЖАНА ДЕСЕТА КОНФЕРЕНЦИЈА DIGITAL DAY: Дигитaлнo тржиштe увeћaнo вишe oд шeст путa
  • ПРOГРAМИ ФИНAНСИJСКE ПOДРШКE ЗA РAЗВOJ ПOСЛOВAЊA У РEГИOНУ ЗAПAДНOГ БAЛКAНA: Региону Балкана потребна већа помоћ ЕУ
  • Следећи број Економетра излази 7. септембра 2021.
Podelite ovaj tekst: