ПОРОДИЧНА ФИРМА ТИМ ИНГ ИЗ КРАГУЈЕВЦА: Како је Урош добио светску медаљу за проналазак

После „изгубљеног“ патента који је изумео пре готово две деценије, Урош Турањанин није одустао и данас је на челу породичне компаније ТИМ ИНГ Центар коју је основао отац Драган. Израђују најсавременије машине генерације 4.0 за обраду материјала, са применом 3Д камера. Четири године је радио на новој иновацији и за паметни уређај пре две године добио медаљу Светске организације за интелектуалну својину (WIPO)

Урош Турањанин, директор и власник, иноватор који у машине за обраду метала уграђује принципе вештачке интелигенције

У предвечерје избијања пандемије вируса ковид, крајем 2019, једна вест у домаћој јавности прошла је незапажено. Тек поједини медији пренели су информацију да је ТИМ ИНГ Центар, фирма из Крагујевца освојила светско, значајно признање. Урошу Турањанину (39), иноватору, директору и власнику компаније која се бави производњом машинског алата за потребе грађевинарства, припала је награда Светске организације за интелектуалну својину – WIPO (World intellectual property organization) у категорији проналазач године за патент.

У данима када се национални Завод за заштиту интелектуалне својине спремао да наредне – 2020. године прослави век постојања, из Женеве је стигло признање за српски проналазак „Примена 3Д камера у процесу савијања алуминијумских и PVC профила на машини за савијање са три и четири ваљка“.

Рогобатног назива, лаицима неразумљиво: зашто ваљци, зашто је потребно савијати профиле, шта раде камере… Реч је о паметној машини, четврте генерације, за примену у специфичној области грађевинске индустрије. Уз посебан софтвер и софистицираним камерама тј. сензорима машином се аутоматски управља и савијају профили за врата, прозоре, фасадне профиле, гелендере, различите елементе са клизном функцијом, лед расвету и много тога још потребног грађевинцима.

Производ из Крагујевца, у односу на конкурентске, представља футуристичко решење. Илустрације ради, у патенту су уграђени принципи вештачке интелигенције какви се користе у самовозећим аутомобилима!

На овом изуму Урош је вредно радио четири године. Помоћ је имао, како каже, у изузетном тиму, међу којима је пет доктора наука и пријатеља попут Милоша Давидовића, стручњака светске класе за оптоелектронику, из Велике Плане и са аустријском адресом.

У развој је породична компанија уложила више од пола милиона евра сопствених средстава. Трагајући за савршеном робот-машином, истовремено користећи „нулти“ модел у производњи, први човек ТИМ ИНГ-а с поносом додаје да се 60 Тим машина већ користи на свим континентима, у халама највећих грађевинских компанија. Од Аустралије, држава у Африци, на Новом Зеланду, Руској Федерацији, Енглеској, Немачкој, Италији, САД, Турској, Кини, Шпанији, Малти…

Овог јуна стручњаци за савијање алу и PVC профила из Крагујевца боравили су у градићу близу Ливерпула, у Великој Британији. Током лета чека их пут у Аустралију и на Нови Зеланд, где су нове испоруке. Негују јединствену праксу, не продају само машину и алат већ пружају обуку и деле „know how“ са клијентима.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • СТАБИЛНО ПОСЛОВАЊЕ ЛУКЕ БЕЧ УПРКОС КРИЗИ: У години короне промет повећан за 28 одсто
  • „МАЛИ ШЕНГЕН” ЗА НАПРЕДАК ЗАПАДНОГ БАЛКАНА: Нови споразуми на састанку у Скопљу 29. јула
  • ОДРЖАНА ДЕСЕТА КОНФЕРЕНЦИЈА DIGITAL DAY: Дигитaлнo тржиштe увeћaнo вишe oд шeст путa
  • ПРOГРAМИ ФИНAНСИJСКE ПOДРШКE ЗA РAЗВOJ ПOСЛOВAЊA У РEГИOНУ ЗAПAДНOГ БAЛКAНA: Региону Балкана потребна већа помоћ ЕУ
  • Следећи број Економетра излази 7. септембра 2021.
Podelite ovaj tekst: