За петнаест година смо научили да боље користимо пројекте

Србија од 2006. године учествује у програмима прекограничне сарадње, у распону од стратешких до сарадње малих културних и спортских клубова. Реализација сваког од пројеката доносила је значајну промену у својој средини. У почетку су то била мала средства, али смо касније ушли и у значајније пројекте

Реља Бурзан

У школи за слушно оштећена лица у Новом Саду ученици лагано померају руке и праве покрете телом, а посредством иновативног уређаја, њихово кретање почиње да ствара музику. Ово несвакидашње искуство један је од резултата прекограничне сарадње између школа у Војводини и Мађарској, и представља један од финансијски релативно малих пројеката, који ипак битно утичу на квалитет живота корисника.

Управо то лежи у суштини идеје прекограничне сарадње која се већ годинама остварује у оквиру ИПА програма: заједничко креирање пројеката који се усаглашено реализују и обострано доносе добробит грађанима у ширем пограничном простору, свугде где се земља региона географски „додирује“ са Европском унијом.

Управљачко тело програма (Министарство спољних послова и трговине Републике Мађарске) управо је окончало и потписивање последњих пројеката за 2020. годину где је за 10,3 милиона евра прихваћено 40 пројеката. До јуна ове године потписано је 37 пројеката, учесници у три пројекта су одустали, те је то, уз уштеду остварену у пројектима који су завршили имплементацију, отворило простор за додатних седам пројеката за уговарање. То управо значи да ће на крају овог последњег циклуса бити потписана укупно 44 пројекта.

Од пробе –до пуног учешћа

Програми прекограничне сарадње годинама су већ присутни код нас, а на почетак ове сарадње подсећа нас Реља Бурзан, шеф Антене, Заједничког секретаријата ИНТЕРРЕГ ИПА Програма прекограничне сарадње Мађарска – Србија, у Суботици.

– Наша држава учествује у програмима прекограничне сарадње кроз разне форме од 2006. године. Пошто ЕУ има буџетске периоде од седам година, ми смо успели да искористимо средства за 2004, 2005, и 2006. годину, што је био мали, непотпуни конкурс. Тада је, пројектима у оквиру Суседског програма Мађарска – Србија, нашим институцијама укупно додељено четири милиона евра за 40 пројеката, објашњава Бурзан за Економетар.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • СТАБИЛНО ПОСЛОВАЊЕ ЛУКЕ БЕЧ УПРКОС КРИЗИ: У години короне промет повећан за 28 одсто
  • „МАЛИ ШЕНГЕН” ЗА НАПРЕДАК ЗАПАДНОГ БАЛКАНА: Нови споразуми на састанку у Скопљу 29. јула
  • ОДРЖАНА ДЕСЕТА КОНФЕРЕНЦИЈА DIGITAL DAY: Дигитaлнo тржиштe увeћaнo вишe oд шeст путa
  • ПРOГРAМИ ФИНAНСИJСКE ПOДРШКE ЗA РAЗВOJ ПOСЛOВAЊA У РEГИOНУ ЗAПAДНOГ БAЛКAНA: Региону Балкана потребна већа помоћ ЕУ
  • Следећи број Економетра излази 7. септембра 2021.
Podelite ovaj tekst: