POLEMIKE OKO PREDLOGA BIZNISMENA: Koliko košta besplatna pomoć

Ekonomisti kritikuju ideju da se novac od prodaje dela Telekoma iskoristi za reindustrijalizaciju, jer bi se sredstvima iz “zdravog” preduzeća finansirale “bolesne” firme. Nije jasno ni kako će se profesionalizacija menadžera u propalim preduzećima sprovesti u praksi

Različiti su motivi krupnih biznismena koji su voljni da svoje ime stave na spisak onih koji su spremni da pomognu nerazvijenim preduzećima. Dok je Miodrag Kostić, vlasnik MK komerca, inače inicijator ove ideje, spreman da to učini džabe a da za uzvrat dobije samo društveno priznanje, Zoran Drakulić, vlasnik Ju pointa, kaže da je prezauzet da bi to radio bez nadoknade. Bilo kako bilo, ekonomski stručnjaci se slažu da će nas besplatna usluga biznismena, na kraju, skupo koštati.

Ekonomista Vladimir Vučković, saradnik Ekonomskog instituta, ističe da bi bilo vrlo opasno da se izađe u susret zahtevima krupnih kapitalista i da se novac od prodaje Telekoma potroši na reindustrijalizaciju.

– To znači da treba da se proda profitabilno preduzeće kako bi se novac potrošio za pokretanje proizvodnje u neprofitabilnim firmama u nerazvijenim područjima. Pomoć krupnih kapitalista onda nije besplatna, kao što kažu, već vrlo skupa – kazao je Vučković i ponudu privrednika opisao kao neukusnu.

Profesor Miodrag Zec slaže se sa ocenom svog mlađeg kolege i dodaje da je suludo da se novac od profitabilnog preduzeća potroši na oživljavanje neprofitabilnih firmi, koje su unapred osuđene na neuspeh.

Stojan Stamenković, urednik biltena Makroekonomske analize i trendovi, ističe kako u svojoj dugoj karijeri nije čuo za sličan slučaj.

Opširnije u štampanom izdanju

Podelite ovaj tekst: