BESTSELERI U LITERATURI ZA BIZNISMENE: MISLI I BOGATI SE, NAPOLEONA HILA: Na korak od zlata

Jedan od najčešćih uzroka neuspeha jeste navika odustajanja kad nas obuzme osećanje privremenog po­raza. – Na jedan ili drugi način, svi smo pomalo krivi zbog ove greške

Napoleon Hil

Napoleon Hil

Jedan od najčešćih uzroka neuspeha jeste navika odustajanja kad nas obuzme osećanje privremenog poraza. Na jedan ili drugi način, svi smo pomalo krivi zbog ove greške.

R. Z. Darbijevog ujaka spopala je “zlatna groznica” u vreme zlatne groznice, i on je otišao na zapad da kopa i bogati se. On nikada nije čuo za to da se više zlata izvadi iz mozgova ljudi nego što ga je ikada iskopano iz zemlje. Založio je pravo na parcelu i krenuo na posao sa pijukom i ašovom. Nije bilo lako, ali njegova žudnja za zlatom je bila definitivna.

Posle nedelja teškog rada, bio je nagrađen otkrićem sjajne rude. Bila mu je potrebna mašinerija da izbaci rudu na površinu. Polako je pokrio ceo rudnik i vratio se nazad u Vilijamzburg, Merilend. Rekao je rođacima i nekolicini komšija o otkriću. Zajednički su prikupili pare za potrebnu mašineriju i poslali je. Ujak i Darbi su se vratili u rudnik da rade.

Prvi vagon rude je iskopan i poslat u topionicu. Ono što su dobili potvrdilo je da imaju jedan od najbogatijih rudnika u Koloradu. Još nekoliko vagona te rude isplatilo bi dug. Onda bi došle ogromne nagrade u profitu.

Nada i odustajanje

Dole su krenule bušilice! Gore su se pokrenule nade Darbija i ujaka. A onda se nešto desilo! Zlatna vena je nestala. Stigli su do kraja duge, a ćupa sa zlatom više nije bilo tu. Nastavili su da burgijaju, očajnički pokušavajući da nađu nastavak vene, ali bezuspešno. Odlučili su da odustanu. Prodali su mašineriju čoveku koji je otkupljivao starudije za nekoliko stotina dolara, seli su u voz i, nazad kući. Neki otkupljivači starudija su tupavi, ali ne i taj. On je pozvao rudarskog inženjera da pogleda rudnik i da uradi neke kalkulacije. Inženjer je izjavio da je projekat propao zato što vlasnici nisu upoznati sa poprečnim venama. Njegov proračun je pokazao da će pronaći venu na samo korak od mesta odakle su Darbijevi prestali sa bušotinama! To je tačno to mesto gde je i nađeno zlato!

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • MEĐUNARODNA EKONOMSKA KRETANjA: Optimizam proizvođača
  • POSETA BANCI INTEZA U MILANU: Put do novca
  • BREND – SASTAVNI DEO INTELEKTUALNOG KAPITALA: Demisti kacija vrednosti
  • MOĆ POSLOVNOG POVERENJA: OD SUMNJE DO UVERLJIVOSTI: Koktel laži i obmane
  • NOVE KNJIGE: MORAL I ZAKON: Čemu poslovna etika
  • NEOBIČNI PUTEVI BIZNISA: OD KRTOLE DO ŠEVROLETA: “Amerikanac” na Dorćolu
  • NASTAVLjAJU SE PREGOVORI SA MOL-om: Mađarska skladišta za srpski gas
  • UMEĆE I PRAKSA ORGANIZACIJE KOJA UČI: PITER SENGI: Inovacije su presudne
  • BESTSELERI U LITERATURI ZA BIZNISMENE: “VEŠTINA POBEĐIVANJA”, DŽEKA VELČA: Budite najbolji
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. aprila 2006.
Podelite ovaj tekst: