PRIJATELJSKI O BIZNISU: Novi model opstanka Airbnb u covidu-19

Hoteli visokih kategorija su popunili svoje kapacitete iako cene nisu bitno korigovane, a troškovi održavanja su se bitno povećali.

Piše: Marina Lazarević

Firme za dezinfekciju objekata i nameštaja su se rodile brzinom svetlosti, tako da po njihovoj izreci – si chiude la LA PORTA, ma si apre IL PORTONE (zatvore se vrata, otvori se kapija), jedna nova prilika u novom dobu se pojavila. Svi koji se bave trgovinom ili proizvodnjom proizvoda za higijenu, imaju konstantan rast, jer je potražnja iznad ponude. Viziri su neophodni i zdravstvenim institucijama i apotekama. Sredstva za dezinfekciju za kućnu upotrebu beleže izuzetno visok rast. U prvo vreme i cene su povećali, međutim nakon toga su se vratili – skoro na staro. Rukavica ima, ali one su obavezne u prodavnicama, no trgovci su ih obezbedili kako bi privukli klijente. Jedini izazov je pronaći MASKE i to hirurške, jer po zakonu, moraju da se prodaju za 0,5 evra, ali trgovci kažu da je nekada i njihova nabavna cena iznad te, te odlučuju da ih ne prodaju u tom slučaju.

Ono što je doživelo neočekivan i jak pad i apsolutnu neizvesnost su – nekretnine u gradovima. Sa jedne strane, vikend kuće su počele da se prodaju u velikoj meri, ali gradske nekretnine su sada prava prilika za kupovinu i rentu. S obzirom na to da su kompanije svojim zaposlenima dale instrukciju da se radi od kuće do septembra, a možda i do kraja godine, automatski su nestale potrebe za plaćanjem visokih renti u Milanu. A poznato je da je Milano biznis centar i svako ko želi da živi u njemu morao je obezbediti najmanje 1.000 evra za mesečnu rentu. Neretko i mnogo više.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • JELENA GALIĆ, PREDSEDNICA IZVRŠNOG ODBORA AIK BANKE: Digitalni servisi su velika prednost u uslovima pandemije
  • PRERADA NAFTE U 21. VEKU: Kako domaća rafinerija uspeva da drži korak sa evropskim
  • JELENA RISTIĆ, DIREKTORKA ZA TRŽIŠTA SRBIJE, CRNE GORE I BIH U KOMPANIJI MASTERCARD: Dolazak Apple Pay-a važan za rast bezgotovinskih plaćanja u Srbiji
  • SAŠA LEKOVIĆ, IZVRŠNI DIREKTOR TEHNIKE TELENORA: Telenor mreža među Top 30 najboljih na svetu
  • BIZNIS FORUM: LETNJI VIVALDI FORUM MOKROGORSKE ŠKOLE MENADŽMENTA
  • BIZNIS DODATAK: ANKETA MAGAZINA BIZNIS O ZNAČAJU BRENDA:
  • CONTINENTAL U SRBIJI NAJAVLJUJE NOVU INVESTICIJU: Do kraja ove godine u Novom Sadu savremena fabrika
  • FIRMA “RISH SHOES” IZ TOPOLE – KANDIDAT ZA ŽIG “ČUVARKUĆA”: Od „oficirki“ do izvoza modne obuće
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. septembra 2020.
Podelite ovaj tekst: