IZ BANKARSKOG UGLA: Kako će banke ublažiti negativne efekte pandemije

Pandemija korona virusa izazvala je sistemski šok u globalnoj privredi i uzdrmala gotovo sve sektore ekonomije. Prema poslednjem izveštaju Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), objavljenom krajem juna, pad BDP-a na globalnom nivou u 2020. revidiran je naniže i procenjen na 4,9 odsto, sa prethodno projektovana tri procenta.

Piše: Marija Savić

Dodatno, oporavak koji je prognoziran za 2021. godinu biće sporiji, pa će sledeće godine rast globalne ekonomije biti 5,4 odsto umesto prethodno prognoziranih 7 procenata.

Glavni ekonomista Svetske banke upozorava da ne treba mešati „rebound“ i „recovery“ (oporavak) jer pravi oporavak znači povratak makar na pretkrizni nivo, a globalna ekonomija je za sada daleko od toga. U skladu s tim, Blumberg dovitljivo piše o oporavku ekonomije „Goodbye Victory V, Hello Worry W” jer se umesto krize u obliku slova V, gde je nagli ekonomski pad praćen ubrzanim oporavkom, sada očekuje kriza u obliku slova W koja podrazumeva krizu sa „duplim dnom“, kako je to definisao ekonomista Nurijel Rubini.

Kako bi ublažile negativne efekte pandemije, vlade i centralne banke širom sveta reagovale su brzo, koristeći čitav arsenal fiskalnih i monetarnih stimulusa. U Srbiji je donet paket sveobuhvatnih ekonomskih mera, jedan od najvećih među evropskim zemljama u razvoju, dok je Narodna banka Srbije smanjila referentnu kamatnu stopu tri puta za jedan procentni poen kumulativno, obezbedila bankama dodatnu likvidnost putem svop linija i repo aukcija i propisala zastoj u otplati kreditnih obaveza koji je prihvatilo 93 odsto građana i oko 94 odsto privrednika, čime je održala monetarnu i finansijsku stabilnost zemlje.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • JELENA GALIĆ, PREDSEDNICA IZVRŠNOG ODBORA AIK BANKE: Digitalni servisi su velika prednost u uslovima pandemije
  • PRERADA NAFTE U 21. VEKU: Kako domaća rafinerija uspeva da drži korak sa evropskim
  • JELENA RISTIĆ, DIREKTORKA ZA TRŽIŠTA SRBIJE, CRNE GORE I BIH U KOMPANIJI MASTERCARD: Dolazak Apple Pay-a važan za rast bezgotovinskih plaćanja u Srbiji
  • SAŠA LEKOVIĆ, IZVRŠNI DIREKTOR TEHNIKE TELENORA: Telenor mreža među Top 30 najboljih na svetu
  • BIZNIS FORUM: LETNJI VIVALDI FORUM MOKROGORSKE ŠKOLE MENADŽMENTA
  • BIZNIS DODATAK: ANKETA MAGAZINA BIZNIS O ZNAČAJU BRENDA:
  • CONTINENTAL U SRBIJI NAJAVLJUJE NOVU INVESTICIJU: Do kraja ove godine u Novom Sadu savremena fabrika
  • FIRMA “RISH SHOES” IZ TOPOLE – KANDIDAT ZA ŽIG “ČUVARKUĆA”: Od „oficirki“ do izvoza modne obuće
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. septembra 2020.
Podelite ovaj tekst: