KOLIKO ĆE GLOBALNU PRIVREDU KOŠTATI KORONA: Godina 2020. – vreme surfinga na talasu javnog duga

Izvesno je da će pandemija virusa kovid-19 imati razarajući efekat na svetsku privredu i javne finansije velikog broja zemalja. Globalni javni dug će porasti dvostruko više nego tokom krize 2008. godine. Zbog korone, Srbija će ove godine morati da se zaduži čak sedam milijardi evra

Za pažljive hroničare ekonomskih dešavanja nema dileme – ova ekonomska kriza biće razorna. Mnogo razornija od one iz 2008. godine. Na to potpuno pouzdano ukazuje jedan podatak. Prema procenama Međunarodnog monetarnog fonda i Svetske banke, ukupni svetski javni dug će se do kraja godine najverovatnije uvećati za 20 odsto. A to je dvostruko veći rast javnog duga nego tokom krize 2008. godine!

Prognoza je da će ove godine na globalnom nivou javni dug dostići svoj najviši nivo još od Drugog svetskog rata, upozorava Lazar Šestović, glavni ekonomista Svetske banke u Srbiji.

„Ukoliko se svi najavljeni paketi fiskalne podrške sprovedu, kao i ukoliko se ostvare projekcije usporavanja svetske privrede na globalnom nivou, javni dug će preći 100 procenata ukupnog svetskog BDP-a u 2020. godini. To je rast veći od 20 procentnih poena u toku ove godine. Ovde naglašavamo da se radi o istovremenom značajnom povećanju javnog duga u kombinaciji sa globalnom recesijom. Projekcija je da će globalna ekonomija da se smanji oko pet procenata ove godine“, upozorava Šestović.

Dakle, pred državama i ekonomijama sveta je opasan “surfing” na talasima javnog duga, kako su to opisali eksperti MMF-a u jednoj od svojih nedavno objavljenih analiza. Podjednako alarmantnu prognozu ima i Slobodan Minić, specijalni savetnik Fiskalnog saveta RS. Izvesno je da će pandemija virusa kovid-19 imati razarajući efekat na svetsku privredu i javne finansije velikog broja zemalja, kaže on. To što bi pad privredne aktivnosti na globalnom nivou mogao da iznosi oko pet odsto u 2020. godini znači da će se ta duboka recesija direktno odraziti na pogoršanje fiskalnih kretanja zbog manje naplate javnih prihoda širom sveta, objašnjava Minić.

„Kad se tome pridodaju dosad preduzete mere za saniranje zdravstvenih i ekonomskih posledica pandemije, čija se vrednost procenjuje na neverovatnih 11 biliona dolara, jasno je da svet u ovoj godini očekuje do sada nezabeležen skok javnog duga“, smatra Minić.

Dakle, nema dileme da će 2020. biti zapamćena kao godina u kojoj je javni dug eksplodirao.

Izvor: IMF: F&D

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • JELENA GALIĆ, PREDSEDNICA IZVRŠNOG ODBORA AIK BANKE: Digitalni servisi su velika prednost u uslovima pandemije
  • PRERADA NAFTE U 21. VEKU: Kako domaća rafinerija uspeva da drži korak sa evropskim
  • JELENA RISTIĆ, DIREKTORKA ZA TRŽIŠTA SRBIJE, CRNE GORE I BIH U KOMPANIJI MASTERCARD: Dolazak Apple Pay-a važan za rast bezgotovinskih plaćanja u Srbiji
  • SAŠA LEKOVIĆ, IZVRŠNI DIREKTOR TEHNIKE TELENORA: Telenor mreža među Top 30 najboljih na svetu
  • BIZNIS FORUM: LETNJI VIVALDI FORUM MOKROGORSKE ŠKOLE MENADŽMENTA
  • BIZNIS DODATAK: ANKETA MAGAZINA BIZNIS O ZNAČAJU BRENDA:
  • CONTINENTAL U SRBIJI NAJAVLJUJE NOVU INVESTICIJU: Do kraja ove godine u Novom Sadu savremena fabrika
  • FIRMA “RISH SHOES” IZ TOPOLE – KANDIDAT ZA ŽIG “ČUVARKUĆA”: Od „oficirki“ do izvoza modne obuće
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. septembra 2020.
Podelite ovaj tekst: