PRIMENJUJE SE SEDAM PRAVILNIKA VEZANIH ZA NOVI ZAKON O RAČUNOVODSTVU: Šta je promenjeno u novom Pravilniku o Kontnom okviru

Ministar finansija doneo je sedam pravilnika vezanih za primenu novog Zakona o računovodstvu. Pravilnici se primenjuju na finansijske izveštaje koji se sastavljaju na dan 31.12.2021, osim Pravilnika o Registru pružalaca računovodstvenih usluga koji se primenjuje od 1.1.2021.

Piše: Jelena Mihić Munjić

U nastavku ćemo se osvrnuti na Pravilnik o Kontnom okviru i sadržini računa u Kontnom okviru za privredna društva, zadruge i preduzetnike koji nije značajno izmenjen u odnosu na stari Pravilnik.

Na primer, umesto osnovnog računa ispravke vrednosti kao zajedničkog za sva sredstva neke grupe računa, novim Pravilnikom propisano je da se otvaraju analitički računi u okviru svakog pojedinačnog osnovnog računa, što se odnosi na nekretnine, postrojenja i opremu, materijal, robu, potraživanja od kupaca.

Propisani su novi računi za potrebe primene MSFI 16 prema kome se od početka zakupa kod zakupca u aktivi priznaje imovina s pravom korišćenja, a u pasivi se priznaje obaveza po osnovu zakupa za čitav period trajanja zakupa. Propisani računi su 015 – Nematerijalna imovina uzeta u lizing, 025 – Nekretnine, postrojenja i oprema uzeta u lizing sa pravom korišćenja preko godinu dana, 416 – Dugoročne obaveze po osnovu lizinga.

Takođe, uveden je novi račun 031 – Plodonosni višegodišnji zasadi, na kome se iskazuju voćnjaci, vinogradi, hmeljnjaci i ostali višegodišnji zasadi koji se drže radi davanja prinosa, proizvodnje poljoprivrednih proizvoda, odnosno ubiranja plodova u periodu dužem od godinu dana, zbog posebne kategorije višegodišnjih zasada koji su prebačeni iz MRS 41 u MRS 16.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

    • JELENA GALIĆ, PREDSEDNICA IZVRŠNOG ODBORA AIK BANKE: Digitalni servisi su velika prednost u uslovima pandemije
  • PRERADA NAFTE U 21. VEKU: Kako domaća rafinerija uspeva da drži korak sa evropskim
  • JELENA RISTIĆ, DIREKTORKA ZA TRŽIŠTA SRBIJE, CRNE GORE I BIH U KOMPANIJI MASTERCARD: Dolazak Apple Pay-a važan za rast bezgotovinskih plaćanja u Srbiji
  • SAŠA LEKOVIĆ, IZVRŠNI DIREKTOR TEHNIKE TELENORA: Telenor mreža među Top 30 najboljih na svetu
  • BIZNIS FORUM: LETNJI VIVALDI FORUM MOKROGORSKE ŠKOLE MENADŽMENTA
  • BIZNIS DODATAK: ANKETA MAGAZINA BIZNIS O ZNAČAJU BRENDA:
  • CONTINENTAL U SRBIJI NAJAVLJUJE NOVU INVESTICIJU: Do kraja ove godine u Novom Sadu savremena fabrika
  • FIRMA “RISH SHOES” IZ TOPOLE – KANDIDAT ZA ŽIG “ČUVARKUĆA”: Od „oficirki“ do izvoza modne obuće
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. septembra 2020.
Podelite ovaj tekst: