Привреда циркулише и кроз „закључана“ тржишта

У региону Западног Балкана послује око 350.000 предузећа, од чега су 99,7 одсто мала и средња. Свако олакшавање кретања људи и робе у претходних годину дана, привреднике је покретало на акцију. Успостављање „зелених коридора“ олакшало је транспорт, а улазак привредника је покренуо нове активности. Сарадња се наставља и на онлајн сајмовима и дигиталним платформама

Иако је пандемија ограничила кретања људи, а самим тим, према тврдњама привредника, смањила и могућност успостављања пословне сарадње, нису све пословне активности замрле. Свако олакшавање кретања људи и робе у претходних годину дана, привреднике је покретало на акцију.

Иначе, у региону Западног Балкана послује око 350.000 предузећа, од чега су чак 99,7 одсто мала и средња, подаци су Регионалног савета за сарадњу.

Прва активност за олакшавање сарадње током пандемије је било успостављање система „зелених коридора“ који су, према сведочењу саговорника Економетра, дали позитивне резултате и олакшали проток робе те смањили чекање камиона на граничним прелазима. Следећи потез држава у овом региону је било олакшавање процедура уласка привредницима у јануару ове године. То би такође требало да подстакне привредну активност, отпочињање нових, али и реализацију старих пословних договора.

Олакшан улазак у Србију за привреднике који долазе из подручја погођеног епидемијом (а то је практично цео свет) искористило је до средине марта 819 компанија, односно 1.191 представник тих компанија, подаци су Привредне коморе Србије. Највише их је дошло из држава чланица Европске уније, Хрватске и Словеније, а затим из Италије, Мађарске и Немачке.

Допринос сарадњи у региону, па и шире, требало би да дају и најављени сајмови, али и бројне дигиталне платформе, виртуелни сајмови и вебинари, тврде у Развојној агенцији Србије.

Гордана Тиодоровић, сектор за пружање подршке у заступању и заштити интереса чланова Привредне коморе Србије, каже да су се пријављивали и привредници из Западног Балкана, али да је њихов број минималан. Разлог је једноставан: за привреднике из Албаније, Босне и Херцеговине, Бугарске, Северне Македоније, Црне Горе и Мађарске, ни пре доношења ове одлуке, ПЦР тест није био неопходан, као ни захтев да се пријаве Привредној комори Србије. Исто важи, од јануара ове године, и за привреднике из Србије који путују у неку од земаља Западног Балкана.

– Поводи за улазак у РС из пословних разлога су обухватали: истраживања тржишта за потенцијално улагање, разговоре са потенцијалним партнерима у РС, отварање компанија и представништва, али и обилазак постојећих инвестиција, производних погона, инсталацију опреме према постојећим уговорима домаћих компанија са иностраним партнерима. Привредници су долазили и због едукације запослених и обављања административних послова ино-држављана, власника компанија у Србији, као и због реализације уговорених послова – каже Тиодоровићева и додаје да ти посетиоци, у складу са Упутством морају да ураде бар антигенски тест у року од 24 часа по уласку у земљу и да га доставе Привредној комори Србије.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • ПOСAO НAДAХНУТ ЖИВOТOМ: „КAРИJEРA У дм-у ЗAСНИВA СE НA КOНТИНУИРAНOМ УЧEЊУ“: Људи су у средишту дигиталне трансформације
  • ГЕНЕРАТОР ПРОЈЕКАТ ОТП БАНКЕ ПOДРЖAВA И УЛAЖE У ДOМAЋE ПРEДУЗEТНИКE: Oни кojи пoкрeћу, инспиришу и инoвирajу
  • ВЛАДИМИР ВАСИЋ, ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАР УДРУЖЕЊА БАНАКА, О СПОРНОМ ОСИГУРАЊУ КРЕДИТА КОД НКОСK: Штету због поплаве тужби, платићемо сви
  • НАДИЦА МИЛАНОВИЋ, МЕНАЏЕРКА ЗА ИНОВАТИВНЕ ПРОЈЕКТЕ ДЕЛТА ХОЛДИНГА: Делта пружа шансу за креирање бизниса
  • ДИДС 2021 Digital – ВИРТУЕЛНА КОНФЕРЕНЦИЈА У ВРЕМЕ ПАНДЕМИЈЕ: Главна улога интернета у нашим животима
  • Стартовала Дигитална платформа за циркуларну економију
  • Следећи број Економетра излази 4. маја 2021.
Podelite ovaj tekst: